Vizsgálatot indított a bicskei gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújával a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. A gyermekotthon két volt lakója szerint az igazgató évekig zaklatta nemcsak őket, de másokat is – adta hírül az RTL Klub. A rendőrség nyomoz az ügyben, de 2011-ben már indult egy nyomozás a bicskei gyermekotthon igazgatója ellen szexuális zaklatás gyanújával, csakhogy a tanúskodó gyerekek gyámjának az igazgató helyettesét jelölték ki, aki hosszú évek óta a beosztottja volt. Ezt a nyomozati eljárást vizsgáló ombudsmani jelentés is kiemelte. Végül kilenc tanúskodó gyerekből nyolc visszavonta, amit mondott, és egy év után bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást, nem jutott bírói szakaszba az ügy.

Rendszeresen szexuálisan zaklatja a bicskei gyermekotthon igazgatója a kiskorú fiúkat – számolt be róla az RTL Klub Házon kívül című műsora. Az egyik, azóta felnőtt és már nem a gyerekotthonban élő huszonéves áldozat nemrég feljelentést tett az ügyben, és a rendőrség egy hónapja nyomoz. Az Origo kérdésére

a Kossuth Zsuzsa Gyerekotthontól az a válasz érkezett, hogy az igazgató szabadságot vett ki, de bővebbet nem mondtak.

A gyermekotthonok működtetője, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság viszont azt közölte tegnap, hogy szeptember 23-án felfüggesztették az igazgatót állásából, miután a gyermekvédelmi gyám jelezte a szexuális zaklatás gyanúját. A főigazgatóság feljelentést is tett az ügyben, és belső vizsgálatot rendelt el.

Az igazgató 26 éve vezeti a bicskei gyermekotthont. Felmérhetetlen, hogy ez alatt az idő alatt hány fiút zaklathatottForrás: Getty Images/iStockphoto/KatarzynaBialasiewicz/Katarzynabialasiewicz

2011-ben egyébként az akkori fenntartó, a fővárosi önkormányzat feljelentésére már indult egy rendőrségi nyomozás, mert a gyermekotthon pár dolgozója bejelentést tett, hogy a gyerekek beszámolói szerint az igazgató szexuálisan zaklatja őket. Az igazgató – akinek egyébként a szolgálati lakása az irodájából nyílik a gyerekotthonban, amely a bicskei Batthyány-kastélyban működik – a nyomozás megindulása után szeptember és december között akkor is szabadságot vett ki. A nyomozást 2012 júniusában lezárta a rendőrség, mert nem volt megállapítható bűncselekmény.

Azonban az ügyet elindító dolgozók az alapjogok biztosához fordultak, és az ombudsman jelentéséből sok érdekes részlet derül ki az ügyről és a nyomozásról.

Összesen 34 tanút hallgattak ki, közülük hárman voltak gyerekkorúak, vagyis 12–14 év közöttiek, és hatan fiatalkorúak. Bár a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon van gyerekbarát kihallgatószoba, nem ott hallgatták ki a három 14 év alatti gyereket sem. Kihallgatásukat pedagógiai és szociálpedagógiai, főiskolai végzettségű, gyermekvédelmi szakismerettel, többéves szakmai gyakorlattal rendelkező rendőrtisztnők végezték.

Az ombudsman a kihallgatást jogszerűnek találta.

Az azonban aggályos volt az ombudsmani jelentés szerint, hogy a gyerekek gyámjának a gyermekotthon igazgatóhelyettesét jelölte ki a gyámhatóság,

miután a gyermekotthon igazgatója ideiglenesen lemondott gyámsági jogáról a nyomozás miatt. Csakhogy az igazgatóhelyettes hosszú évek óta dolgozott az igazgató alárendeltjeként, vagyis kérdéses, hogy kinek az érdekeit képviselte.

Az biztos, hogy ő maga nem indítványozott igazságügyi pszichológiai vizsgálatot a gyerekeknél. Az is biztos, hogy kiskorúak törvényes képviselője vagy gondozója jelen lehet kihallgatásukkor a büntetőeljárási törvény értelmében. Az ombudsmani jelentés szerint a három 14 év alatti gyerek közül csak egyikük kérte, hogy a gyermekotthonból senki ne legyen jelen kihallgatásakor. Mindenesetre az ombudsman szerint

a gyámhatóságnak a gyerekotthontól független eseti gondnokot, gyermekvédelmi szakembert kellett volna kijelölnie az ügyben a gyerekek mellé.

A kilenc gyerekből végül egy kivételével mindenki visszavonta a tanúvallomását. Az RTL Klub műsorában megszólaló Levente – aki egyébként nem volt öt éve a tanúként kihallgatott gyerekek között, bár akkor már évek óta hetente kétszer „járt” az igazgató úrhoz –, arról is beszélt, hogy ő is győzködte egyik akkori társát, hogy vonja vissza, amiket az igazgatóról mondott a rendőrségnek.

Ez a társa idén szeptemberben a vonat alá vetette magát a bicskei vasútállomásnál.

A gyermekotthon két munkatársa is jelezte, hogy több érintett gyerek panaszkodott nekik arról, hogy az igazgató, a szakdolgozók és a társaik egy része is megpróbálta befolyásolni őket. Állítólag az igazgató előnyökre, illetve azok megvonására célzott, ha a gyerekek nem vonják vissza állításaikat. Egyikük például vásárolhatott laptopot családi pótlékából, egy másik gyerek külön segítséget kapott a sportolásban, egy harmadikat pedig a családjával való kapcsolattartás nehezítésével próbált sakkban tartani.

Az ombudsmani jelentés megállapítja:

a gyerekek évek óta nem kaptak valós segítséget, noha többször is jelezték, hogy szexuálisan zaklatja őket az igazgató.

Három gyerek még arra is vállalkozott a szabadidő-szervező felügyelő felajánlására, hogy videofelvételre mondja, mi történt vele. Egy, a gyerekotthonban felnőtt lány az RTL műsorában úgy fogalmazott:

nyílt titok, hogy János bácsi szereti a fiatal fiúkat.

Vagyis több felnőtt dolgozó – feltehetően 8-10, köztük egy pszichológus is – tudta, hogy legalábbis felmerül a szexuális zaklatás gyanúja az igazgató ellen. Az ombudsman megállapítása szerint azonban csak egymás között tettek kísérletet a probléma kezelésére 2011 előtt, illetve éppen az ügyben érintett igazgatóhoz fordultak, és név nélkül elmondták neki, miről beszélnek a gyerekek. Sőt, az igazgató feltehetően a videofelvételről is tudott.

A bicskei Batthyány-kastély idilli környezetnek tűnik, ám a falai között működő gyermekotthonban egyáltalán nem volt idilli az élet a fiatal fiúknakForrás: Civertan Grafikai Stúdió - Wikipedia - CC BY-SA 2.5

Az ombudsmani jelentésből az is kiderül, hogy 2011 szeptemberétől a gyermekvédelmi szakszolgálat gyámi tanácsadói is tudtak a szexuális zaklatás gyanújáról. Az év októberétől fél évig havonta egyszer felkeresték a gyermekotthont, és négyszemközt is beszéltek az érintett gyerekekkel – legalábbis a szakszolgálat akkori igazgatója erről tájékoztatta az ombudsmant. A gyerekek soha nem panaszkodtak nekik, bár elismerték, hogy nem szívesen beszéltek velük erről a témáról, és a gyermekotthonban sem vettek igénybe pszichológiai segítséget.

Az ombudsman végül felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy figyelmeztesse a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozókat, hogy törvény kötelezi őket arra, hogy ha gyerekbántalmazásról vagy szexuális zaklatásról tudomást szereznek, akkor azonnal jelentsék, és segítsenek a gyerekeknek. 

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság tegnap emlékeztetett arra, hogy 2014 óta szigorodott a gyermekvédelmi ellátórendszer, és a kormányhivatalok évente kötelezően ellenőrzik a rendszer működését. A bicskei ügyben azonban úgy tűnik az ombudsmani jelentésből, hogy az egyik hiba éppen az volt, hogy a független gyám kijelölése nem történt meg.

Ráadásul az rendszerszintű problémára utal, hogy utóbbi időben több állami gondozásban lévő gyerekeket nevelő otthon esetében merült fel a vád, hogy szexuálisan kihasználtak a gyerekeket, vagy erőszakoskodtak velük a gondozók, nevelők. 

A riporter szerint a már felnőtt áldozatok is alig tudták szavakba önteni a történteket
Moskovics Judit, az RTL Klub riportere az Origónak elmondta: tovább foglalkoznak a Házon kívül következő részében a bicskei üggyel, éppen a gyermekvédelmi rendszer működése és az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdések miatt. Hozzátette: hónapok óta készült a riportra, többször beszélgetett a fiúkkal, egyrészt, mert elég nehezen tudtak még felnőttként is megnyílni, beszélni erről a traumáról, másrészt, hogy ő maga is meggyőződhessen arról, hogy történeteik hitelesek. A riporter a műsorban megszólaló két fiún kívül még több fiúról tud, akiket szintén szexuálisan zaklatott az igazgató, és a riportban megszólalók még több olyan áldozatról is tudnak, akik ma is a gyerekotthonban élnek.

Természetesen megpróbáltuk megszólaltatni az igazgatót is. A gyerekotthontól csak egy e-mail-címet kaptunk, ezen megkeresésünkre nem kaptunk választ, ahogy azon a telefonszámon is hiába kerestük V. Jánost, amely a szintén bicskei „Mentsvár” gyermekvédelmi alapítványnál elérhetőségeként van megadva, ugyanis az alapítvány székhelye is a gyermekotthon, és V. János az alapító.