Megkezdte a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák felbontását csütörtök reggel a Nemzeti Választási Iroda Budapesten. A Nemzeti Választási Központban húsz irodai munkatárs végzi az urnabontást. Külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik a népszavazás napján külföldön tartózkodtak.

Az NVI adatai szerint a külképviseleti névjegyzékbe 11 231-en kérték felvételüket. A 105 külképviseleten – nagykövetségen és konzulátuson – 9360 voksot adtak le, ezeket 108 urnában szállították az NVK-ba.

Napokig tartott az út

A külképviseleti voksolás sajátossága, hogy a külföldön leadott szavazatokat nem ott számolják össze, hanem Magyarországra szállítják, és a voksokat az NVI-ben számlálják meg. A külképviseleti urnákat a szavazás befejezése után lezárták, és a külképviseleti választási iroda vezetője indult el velük Budapestre. A Magyarországra repülővel vagy autóval érkező urnák kedd estére, a törvényes csütörtök éjféli határidőn belül megérkeztek az NVI-hez.

Minden rendben

A Nemzeti Választási Bizottság tagjai a testület szerda délutáni ülésén megtekintették az urnákat és urnazáró címkéket, és meggyőződtek róla, hogy sértetlenek, így nincs törvényi akadálya annak, hogy az urnákban lévő voksokat összeszámlálják.

Beszkennelik a szavazatokat

Az NVI munkatársai ezután kezdték el felbontani az urnákat csütörtök reggel: először ellenőrzik, hogy az urnákban valóban annyi boríték található-e, ahányat a jegyzőkönyvben rögzítettek, majd kiválogatják azokat, amelyek nincsenek leragasztva, mivel ezek érvénytelenek. Ezután egyesével felbontják a borítékokat, a szavazatokat pedig – várhatóan több órán keresztül – beszkennelik.

Szavazóurna a londoni külképviseleti szavazókörben, a magyar nagykövetségenForrás: MTI/Deme Dániel

A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálják, és az eredményről a Nemzeti Választási Bizottság állítja ki a jegyzőkönyvet. Az NVB állapítja meg a levélszavazás eredményét is, majd a jogorvoslati határidők letelte után az országos népszavazás végeredményét.