Bosszú és bevétel: magyar háború az ukrán betegekért

korház belős folyosó
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-silhouette-corridor-image20549235
Vágólapra másolva!
Gyászoló szülők perével kezdődött a konfliktus, ami idővel az Ukrajnában dolgozó magyar egészügyi közvetítők háborújává fajult. A tét egy többmilliárdos üzletág, közvetve a magyar egészségügy külföldi presztízse - a harcba pedig durva lejárató kampánnyal szállt be az ukrán média is.
Vágólapra másolva!

Hatalmas összegeket szereznek meg, miközben a betegeknek szó szerint előjegyzésük van a temetőben" - állította szeptember végén az ukrán TCH televízió.

Halálgyárral riogatnak

A csatorna a gyerekét gyászoló Staisuk család történetét bemutatva próbálta leleplezni a "magyar kórházi maffiát", és egy ukrán betegek közvetítésével is foglalkozó céget, a Hungarian Medical Centert.

Ehhez nem válogattak az eszközökben:

engedély nélkül forgattak a fővárosi Tűzoltó utcai gyerekklinikán, amit valóságos halálgyárként próbáltak bemutatni,

bár a "titkos felvételek" egyik állításukat sem igazolták, a kérdőre vont orvosok pedig nem nyilatkoztak nekik.

Ukrán gyerekek százait küldik a halálba - állította a tévécsatorna. A leleplezőnek szánt riportnak két egészségügyi szolgáltató cég háborúja ágyazott meg Forrás: Viktor Gladkov -Dreamstime.com

A lejárató kampány ettől még lehet hatásos. Azt viszont a riport célközönsége sem feltétlenül tudja, hogy a megtörten nyilatkozó család maga is érdekelt az ukrán-magyar betegutak szervezésében – a riportban megszólaltatott jogi képviselőjükkel, Kaszó Róberttel pedig üzleti kapcsolatban is állnak.

Lakcíme: temető

A személyes bosszúvágy és üzleti érdekek lavináját egy másfél éves kislány halála indította el. 2014 nyarán a Staisuk család Magyarországra hozta a súlyos beteg babát, mivel Ukrajnában egyetlen szakember sem tudott segíteni rajta.

Ezreket csábított Magyarországra Ukrajnából a térítéses egészségügyi szolgáltatás, a rémhírek miatt most jóval kevesebben érkezhetnek. A kép illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A gyerek szállítását és kórházi ellátását a Hungarian Medical Center Kft. szervezte, de becsapták a családot - állítják a szülők. A vád szerint a cég képviselője előbb a miskolci kórházban, majd a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáján is komoly összegeket kért el a vizsgálatokért – titokban viszont a magyar társadalombiztosítás terhére számoltatták el a kislány ellátását. Hogy mindent lepapírozzanak,

a gyereknek fiktív magyar lakcímkártyát is kiállítottak, egy miskolci temető címére.

A család állítólag minderre csak a fővárosi gyermekklinikáján jött rá. Közben a gyerek állapota a kezelések ellenére tovább romlott, majd kómába esett. Ekkor döntöttek úgy, hogy visszatérnek Ukrajnába, a baba pedig hazatérésük után két héttel meghalt.

Követelőztek, ellenálltak

Megkerestük Baán Istvánt, a Hungarian Medical Center Kft. ügyvezetőjét, aki szerint egy szó nem igaz a TCH csatornán elhangzottakból – de neki is megvan a saját verziója a 2014 júliusában történtekről.

Baán István feljelentést tett a rágalmazások miatt Forrás: Origo

"A szülők váratlanul érkeztek meg a Tűzoltó utcába. A debreceni kórház meghívólevelét lobogtatták, de szerintem közelében sem jártak az intézetnek. A hozzáállásukról sokat elárul, hogy előre kijelentették, ők nem fizetnek semmiért" - mondta Baán, hozzátéve, a babát végül csak azért látták el a II. számú gyermekklinikán, mert állapota tényleg kritikusnak bizonyult.

A szülők szerinte szabályosan megnehezítették az orvosok munkáját: az egyébként orvosi diplomával rendelkező apa megtagadta transzfúzió beadását, feleségével több vizsgálatot megakadályoztak.

Jelenetet rendeztek azért is, mert a kislányt nem külön kórházi szobában látták el – ekkor például több órára elhagyták a klinikát a válságos állapotú kicsivel, alig lehetett visszakönyörögni őket.

A kislány három nap után kómába esett,

de Staisukék nem várták meg, míg hivatalosan is megállapítják a gyermek agyhalálát, egy magánmentővel visszatértek hazájukb -állítja Baán István.

A cégvezető szerintaz ukrán riport állításaival ellentétben a kislánynak nem volt ismert magyar tajszáma, magyar lakcíme. Ellátását egy 1964-es államközi egyezmény alapján könyvelte el a kórház, ami kizárólag életmentő beavatkozásokra vonatkozik, olyan esetekre, amilyen a gyermeké is volt.

A véletlen műve?

És hogy miért került képbe a Hungarian Medical Center? Baán szerint ez szinte "a véletlen műve". A családdal vitatkozó, tanácstalan orvosok ugyanis a HMC ott dolgozó munkatársát kérték meg, hogy segítsen a tolmácsolásban. A cégvezető hangsúlyozta, sok más kórház mellett jó munkakapcsolatban állnak a Tűzoltó utcai szakemberekkel is, vis maior helyzetekben pedig normális, hogy szívességet tesznek nekik.

Baán szerint a klinika később a HMC-t kérte fel arra is, hogy segítsenek a Staisuk család papírjainak kitöltésében. „Mivel a címük ismeretlen volt, de ilyenkor is ki kell tölteni a rubrikát,

ami ugyan szemben van a helyi temetővel, de nem a temetőkertben jegyeztem előre a kislányt, ahogy ők mondták" - jegyezte meg Baán István.

Kopog a kommandó

A gyerekük halála miatt a magyar felet hibáztató szülők perek sorát indították el. Először a Semmelweis Egyetem gyermekkórházát jelentették fel – ezt a pert elvesztették –, aztán a Hungarian Medical Center ellen fordultak. "Ránk küldték a rendőrséget, a NAV-ot és az ÁNTSZ-t is, de minden eddigi vizsgálat eredménytelenül zárult" - mondta a cégvezető.

Baánékat ettől függetlenül megviselte a nyomás. Mint felidézte, volt, hogy

hajnalban pénzügyőr kommandó kopogtatott a lakásuk ajtaján,

máskor az ukrán család látogatta és fenyegette meg őket egy kamerás stáb kíséretében.

A pohár a TCH csatorna riportjával telt be, a cégvezető maga is büntetőfeljelentést tett. Szerinte a zaklatásnak és lejárató anyagoknak a bosszúvágyon túl világos célja van:

kivégezni a konkurenciát.

Átvennék a piacot

A hét éve működő, Ukrajnától Kazahsztánig irodákat fenntartó HCM-nek 2015-ben ugyanis versenytársa akadt. Az a Kaszó Róbert alapított egészségügyi szolgáltató irodát, Euromed International Kft. néven, aki nemrég Staisukék jogi képviselőjeként nyilatkozott az TCH csatornának.

Az Euromed honlapja, a bal sarokban Kaszó Róbert, a jobb sarokban Tarac Staisuk nevével Forrás: Origo

A cég gyakorlatilag ugyanazzal foglalkozik, mint Baánék – ukrán betegek magyarországi ellátását szervezi –, honlapjukról pedig egyértelműen kiderül, hogy

az Euromednél szakmai tanácsadóként dolgozik Tarac Staisuk, a 2014-ben meghalt kislány apja is.

Hatalmas üzlet

Baán István szerint vetélytársuk betegek tucatjait riaszthatta vagy halászhatta el tőlük rémhírek és ukrán diplomáciai kapcsolatok segítségével. Miközben az Euromed nagyüzemben játssza meg azt a trükköt, amivel a HMC-t vádolják.

A vagyonos ukrán klienstől elkérik a pénzt, aztán a betegnek titokban hazai tajkártyát, fiktív lakcímet gyártanak - az ügyfél nem is tudja, hogy a magyar társadalombiztosítás terhére gyógyul.

"Ez még úgy is hatalmas üzlet, hogy a magyar papírok kiváltása adott esetben egy-másfél millió forintba kerülhet. Gondoljon bele, egy fizetős műtétért és kezelésekért

A csalók ennek harmadát-negyedét bukják el a papírok megszerzésével, és persze csorgatni kell valamennyit a trükkhöz asszisztáló orvosoknak, kórházi személyzetnek is" - magyarázta Baán, aki bár jól ismeri, állítása szerint nem használja a szisztémát.

Kölcsönös vádak

Próbáltuk felkeresni hivatalos székhelyén az Euromedet, de a megadott fővárosi, Király utca 80. alatti címen még csak hasonló nevű céget sem találtunk.

Telefonon azonban elértük Kaszó Róbert ügyvezetőt, aki megismételte az ukrán hírcsatorna állításait, és csalással vádolta a Hungarian Medicalt.

Kaszó kérdéseinkre elismerte,

cégének nincs érvényes ÁNTSZ-engedélye,

de munkájukhoz szerinte nincs is szükség ilyen jóváhagyásra. Mindez azért is furcsa, mert az Opten nyilvántartása szerint az Euromed főtevékenysége a járóbeteg-szakellátás, ennek viszont törvényi feltétele lenne az ÁNTSZ-engedély is.

Két számla, egy beteg

Kaszó Róbert hangsúlyozta, hogy mindent szabályosan intéznek, a betegekkel érvényes szerződést kötnek. Utóbbit azonban megkérdőjelezik a birtokunkba került számlák: információink szerint egy, a debreceni kórházban kezelt ukrán beteg családjától 2015 augusztusában 15 ezer eurót,

mintegy 4,6 millió forintnyi összeget kért el az Euromed.

4,6 millióról szól a számla, ami a REOF nyugtájának több mint háromszorosa Forrás: Origo

Eközben a kórház saját nonprofit cége, a REOF 1,2 millió forintot számlázott ki ugyanannak a betegnek, ugyanazon a napon, ami felveti az egészségügyben tiltott kettős finanszírozás lehetőségét.

A debreceni kórház szolgáltatásait helyben közvetítő nonprofit REOF számlája - 1,2 millió forintról Forrás: Origo

Kérdéses az is, hogy a kliens láthatta-e a kisebb összegű számlát, vagy csak az Euromed nyugtáját – az viszont biztos, hogy Kaszó cége az E-beszámoló szerint 2015 második félévében csupán

2,2 milliós saját mérleget vallott be

Ez a számlán szereplő összeg felét sem éri el, a cég pedig gyaníthatóan nem csak egy beteget közvetített ebben az időszakban Magyarországra.

Szerettük volna megszólaltatni a Staisuk családot is: a feleség néhány zavart mondat után letette a telefont, majd elküldte férje e-mail-címét. Kérdések sorát küldtük Tarac Staisuknak is, de érdemi választ tőle sem kaptunk.

A fagyi visszanyal

Hogy ki lesz a jogi és pénzügyi iszapbirkózás győztese, még nem tudható. Az viszont biztos, hogy a magyar egészségügy kelet-európai presztízsének árt a konkurenciaharc – a szenzációra éhes TCH pedig csak tovább rombolta az imázst.

"A kezdetekben éves szinten több 600-700 milliós bevételt pörgettünk a magyar államkasszába, szép saját bevételünk is volt. Aztán jött az ukrán háború, és most a lejáratókampány – örülünk, ha a korábbi bevétel hatodát elérjük" - kesergett Baán István.

A fagyi ráadásul visszanyalt: a "leleplezés" ártott az Euromednek is. Kaszó Róbert az Origónak azt mondta, maga is döbbenten nézte a magyar kórházakat lejárató anyagot.

A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. számú Gyermekgyógyászati Klinikája. Engedély nélkül forgattak náluk, a kórház most jogi válaszlépésre készül Forrás: MTI/Róka László

Úgy tudjuk, a riportban bemutatott Semmelweis gyermekklinika szintén jogi lépésekre készül a TCH csatorna ellen, amiért engedély nélkül forgattak a kórházban, és a személyiségi jogokat semmibe véve, kitakarás nélkül mutatták meg az ápoltak, dolgozók arcát.