Terroristák hívószámait azonosította a TEK

párizs merénylet
French Red Cross rescue workers evacuate an injured person near the Bataclan concert hall in central Paris, on November 13, 2015. At least 39 people were killed in an "unprecedented" series of bombings and shootings across Paris and at the Stade de France stadium on November 13. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
A Terrorelhárítási Központ összesen nyolc, a párizsi és brüsszeli merénylőkhöz köthető hívószámot azonosított be, amelyek közül hatot aktiváltak annak a hajléktalan férfinak a nevére, akinek nagyszámú mobiltelefon-előfizetése volt - közölte a bűnüldöző szervezet.
Vágólapra másolva!

A TEK közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a francia és a belga hatóságok nem figyeltek fel magyar telefonszámokról lebonyolított gyanús hívásokra, a jogsegélykérelmükben pedig nem hívták fel a magyar hatóságok figyelmét az egy személyhez köthető nagyszámú telefon-előfizetésre. A merényletek szervezésében részt vevő

Salah Abdeslam Magyarországon használt belga telefonszámait, valamint a vele kapcsolatba kerülő terroristák által használt magyar telefonszámokat a TEK állapította meg.

Nem egy arab érdekeltségű boltból

A TEK szerint a magyar telefonszámok jelentős többsége egy természetes magyar személyhez, egy hajléktalan férfihoz tartozott, ugyanakkor a terroristák a SIM-kártyákat más-más helyről szerezték be, és nem egy "arab érdekeltségű GSM-boltban" vásárolták, ahogy azt a Népszabadság írta a honlapján néhány napja.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/DPA/Jochen Lübke

Nem tudhatták

Az elmúlt években többségében ismeretlen személyek vásároltak különösen nagy számú mobiltelefon-előfizetést a hajléktalan férfi adatainak felhasználásával, ugyanakkor a TEK ezt nem vehette észre, mivel a hatályos magyar jogszabályok alapján nem rendelkezik online hozzáféréssel a távközlési szolgáltatók adatbázisához - jegyezték meg, hozzátéve, hogy

kizárólag konkrét esetekben van módjuk adatok lekérdezésére egy adott telefonszámmal kapcsolatban.

A TEK megjegyzi továbbá, hogy észlelésük után javaslatokat tettek a jelenlegi szabályozás megváltoztatására.

14 terrorista utazott át Magyarországon

A TEK szeptember 30-án sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy adatai szerint 14 terrorista utazott át Magyarországon 2015 nyarán-őszén, akiknek közük volt a 2015. november 13-án Párizsban, illetve a 2016. március 22-én Brüsszelben elkövetett terrorcselekményekhez. Majoros Csaba, a TEK Felderítési Igazgatóságának alezredese azt mondta:

a terroristák néhány napot töltöttek az országban,

a TEK adatai szerint ugyanakkor az Iszlám Állam terrorszervezetnek Magyarországra telepített kiterjedt hálózata nem volt.

Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese közölte, hogy a Rakkában kiképzett terroristák jellemzően 2-3 fős csoportokban érkeztek, és jól látható, hogy a déli kerítés felépítésével és a migránshullám elterelésével a terroristák mozgása is a horvát-szlovén útvonalra terelődött át.