Népszabadság melletti szolidaritási demonstrációt tartottak szombat este Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren.

A sajtószabadságért Facebook-csoport szervezte rendezvényen részt vett a lap szerkesztőségének több munkatársa is, akik együtt, a lap szombati – utolsó – számát hozva érkeztek a helyszínre.

A tömegben több sajtóorgánum újságíróit, valamint ellenzéki politikusokat is látott az MTI tudósítója. A Parlament elé meghirdetett demonstrációra is átmentek az MSZP politikusai, köztük Molnár Gyula, a párt elnöke, valamint Horváth Csaba és Kunhalmi Ágnes, de a tömegben feltűnt Karácsony Gergely PM-es polgármester, Juhász Péter, az Együtt, valamint Molnár Csaba, a DK politikusa. A résztvevők megtöltötték a tér közepét.

 

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Többen skandálták, hogy „Népszabadság”, „Demokráciát”, „Disznóság”, „Nem hagyjuk”, „Orbán, takarodj”, illetve „Szabad ország, szabad média”.

Voltak előjelek

Hargitai Miklós, a szerkesztőség munkatársa, a Sajtószakszervezet helyi alapszervezetének vezetője elmondta: a szombati ügyeletre kollégáit már nem engedték be az épületbe. „Ez mindent elmond arról, mennyire volt ez gazdasági döntés” – jegyezte meg.

A lap felfüggesztése mintegy nyolcvan embert érint. „Fogalmam sincs, mit fogunk csinálni” – fogalmazott Hargitai Miklós, hozzátéve: egyelőre a becsomagolt személyes holmijukhoz sem férnek hozzá.

Hargitai MiklósFotó: Adrián Zoltán - Origo

Hargitai Miklós arról is szólt, hogy voltak a lépésnek előjelei, ide sorolta többek között a kollektív szerződés felmondását a lapnál.

A létráról megafonon keresztül felszólaló szakszervezeti vezető azt hangsúlyozta: az újság dolga, hogy ellenőrizze a hatalmat. „Azért nem lesz hétfőtől Népszabadság, mert túl jól tette a dolgát” – mondta.

Kitért arra is, hogy a lap munkatársainak 2008 óta nem emelték a fizetését, viszont 2010 óta kétszer is csökkentették. „Mostantól olyan országban élünk, ahol a Magyar Idők meséli el, hogy mi történik a politikában” – fogalmazott Hargitai Miklós, hozzátéve: „nagyon pici területre szűkül vissza a sajtószabadság”.

Tamás Gáspár MiklósFotó: Adrián Zoltán - Origo

A rendezvényen felszólalt Tamás Gáspár Miklós filozófus, aki azt mondta: „abban a helyzetben vagyunk, hogy a vezetők a magyar nép ellenségei, és ezt még csak el sem lehet mondani”. Úgy fogalmazott: rövidesen vége van a sajtószabadságnak és szólásszabadságnak, ha ezt hagyjuk.

Tárgyalnak és folytatnák

Murányi András, a napilap főszerkesztője a téren újságíróknak elmondta: szombaton tárgyaltak a kiadó képviselőivel, egyelőre nincs megegyezés, vasárnap folytatják. A kiadó azt kérte tőlük, tegyenek le egy üzleti tervet, amellyel rentábilissá tehető a lap. Ilyet 12 óra alatt nem lehet összeállítani – tette hozzá.

A főszerkesztő közölte: vasárnap megpróbálják fölvenni a munkát, fontosnak tartaná, hogy hétfőn megjelenjen a lap, de egyelőre ez nem valószínű. A kollégák szeretnének együtt maradni, és továbbvinni a lap szellemiségét – hangsúlyozta.

Schulz szolidáris

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke előbb német, majd magyar nyelvű Twitter-üzenetében arra figyelmeztetett, hogy a Népszabadság hirtelen bezárása „aggasztó precedenst” teremt. „Szolidaritásomat fejezem ki a Kossuth téren tüntető magyarok mellett” – fogalmazott Schulz.

Mentők vitték el az egyik szónokot

A tüntetésen alkalmi szónokok is szót kaptak. Egyikük, egy idős férfi rosszul lett, újra kellett éleszteni, a mentő vitte el. 

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A 62 éves férfi keringése összeomlott. A Honvédkórházba vitték – tudta meg az Origo a mentőszolgálattól. 

Magyar Időket égettek

A tüntetők egy csoportja tüzet rakott a lapból.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

MSZP: Ezen az úton nem mehet tovább Magyarország

 Az MSZP szerint Magyarország nem mehet tovább azon az úton, amelynek legújabb állomása a Népszabadság kiadásának felfüggesztése.

Molnár Gyula, a szocialisták elnöke szombaton, pártja tüntetésén a budapesti Futó utcában – ahol eddig a lapot szerkesztették – úgy fogalmazott, „ma a Népszabadság, holnap a többi újság, utána a politikai pártok, és akkor ennek az országnak vége lesz”.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnökeForrás: MTI/Soós Lajos

Az ellenzéki politikus mintegy száz demonstráló előtt felszólalva elmondta, arra készültek, hogy október 23-án, 1956 hatvanadik évfordulóján lehet majd nemzeti minimumról beszélni, arról, miként lehet az országot kivezetni a kátyúból, a mai nap azonban világossá tette: nincs lehetőség semmilyen egyezkedésre.

A rendezvény végén a részvevők gyertyákat helyeztek a Népszabadság eddigi szerkesztőségének épülete előtt, ahol egy táblát is felállítottak, amelyen az állt: „Itt végezték ki a sajtószabadságot 2016. október 8-án. A Népszabadság meglakolt, mert megírta az igazságot.”

A résztvevők ezután csatlakoztak a Kossuth téren tüntetőkhöz.

A Mediaworks kiadó szombaton jelentette be, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig. A kiadó a döntését azzal indokolta, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.