Rengeteg embert átver egy magyar festő az interneten

Móczás Zoltán, hamisítvány, festmény
Ilyet hirdetett, ilyen kapott a megrendelő
Vágólapra másolva!
Eredeti festményekről készült fotókra illeszti rá a nevét egy udvarhelyszéki férfi, azt sugallva, hogy hű másolatot tud festeni. A képek Dániától Ausztráliáig több magyart megtévesztettek már, akik egy-egy képért gyakran 100-150 eurót is hajlandóak voltak kifizetni. Volt, aki semmit sem kapott a pénzéért, más pedig egyáltalán nem azt kapta kézhez, amit megrendelt. Többen gondolkodtak azon, hogy feljelentik, de félnek tőle.
Vágólapra másolva!
Ilyet hirdetett, ilyet kapott a megrendelő Forrás: Jeney Gabriella

Van egy titkos és zárt csoport a legnagyobb közösségi oldalon, amely egy Erdélyben élő festő csodálatos, de hamis képeit gyűjti. Szinte napról napra

kerülnek fel új képek, és jelentkeznek új áldozatok, hogy megosszák egymással, hogyan csapták be őket.

A történetek kísértetiesen hasonlítanak egymásra. Több áldozattal is felvettük a kapcsolatot, egyiknek sem írjuk le a nevét.

A festék is lepregett a képről

– mondta az Origónak egy Bécsben élő férfi.

„Mi vettünk tőle két képet, a pénzt bankon keresztül átutaltuk, de amikor megkaptuk őket, mindjárt láttuk, hogy azok nem az eredeti képek voltak, amiért fizettünk.

Úgy tűnt, hogy géppel másoltak, a költsége talán 10 euró lehetett, de nekünk a kettőért, ha jól emlékszem, valami 370 eurót számolt el.

Itt-ott festéket is használt, ami kis idő múlva le is mállott a képről.”

A férfi megpróbált egyezkedni a festővel, de nem jutott vele dűlőre. A „festő” egyszerűen letiltotta őt a közösségi portálról.

Ezt a várat akarta látni egy megrendelő forrás: Jeney Gabriella
Ezt festette ő Forrás: Jeney Gabriella

Az ocsmány flamencotáncosnő

Egy Bristolban élő fiatal magyar nőt is letiltott a férfi, mert reklamálni mert. Azt mondta, nem azt kapta, amit megrendelt. A nő a bristoli magyarok oldalán látta meg a „festő” hirdetését, és úgy döntött, meglepi a férjét a flamencotáncosnőt ábrázoló festménnyel. Azt mondta, azért hajlandó beszélni az Origónak, mert nem hagyja nyugodni a dolog.

– mondta dühösen.

– tette hozzá.

A képet, ami egyetlen percig sem függött a bristoli család ház falán, most a nő anyósa próbálja eladni, ami valószínűleg nem lesz könnyű feladat.

Pipacsos borzalom műanyagon tálalva

Egy Magyarországon élő ápolónő is a férfi áldozatává vált. Neki a pipacsos képe tetszett meg, amiért 100 eurót kért két évvel ezelőtt a magát festőként hirdető férfi. Ő is előre kifizette az egész összeget, és várt. Egészen addig, amíg meg nem unta. Az asszony többször kérte, hogy küldje el a festményt, amiért fizetett, míg végül

másfél hónap után csengetett a postás, de amit hozott, abban nem volt köszönet.

A kép meg sem közelítette azt, amit reklámozott.

– mondta.

Valaki így, törötten kapta meg a képet forrás: Jeney Gabriella

Az erdélyi férfi farostlemezre is festett képet, de akinek ilyet vitt a postás, legalább kapott valamit, még akkor is, ha összetört, megrongálódott állapotban érkezett. Olyan áldozat is van, aki évek óta arra vár, hogy megérkezzen, amit megrendelt.

Ez az egész egy nagy átverés

A csoportot, amelybe az Origót is meghívták, Jeney Gabriella alapította, aki elszántan küzd azért, hogy minél többen értesüljenek a csalóról.

A csoport vezetője februárban látta meg a férfi egyik festményét az interneten, és mivel érdeklődik a kreatív dolgok iránt, belemélyült a munkájába.

„Felfedeztem, hogy teljesen más ecsetvonású festményeket kínál eladásra, mint amik még az oldalán fent voltak. Teljesen eltérő stílust láttam. Gyanúsnak tűnt, képkereső programmal rákerestem azokra a képekre, amiket felfedeztem az aláírásával, majd kisebb kutatás után ráleltem az eredeti festőkre, az oldalukra, és a festményeket megtalálva rájöttem, hogy kis manipulálással (szélek levágása) megoldotta, hogy

az eredeti aláírásokat levágva, képszerkesztővel rátette a saját nevét,

kicsit maszatolt rajta, majd a sajátjaként osztotta meg külföldön élő magyarok csoportjaiban.”

Ezt a képet hirdette meg forrás: Jeney Gabriella
Ilyet kapott a megrendelő Forrás: Jeney Gabriella

Azt viszont még elképzelni sem tudja Gabriella, hány áldozata lehet a férfinek, aki nyomozása alapján régóta „űzi az ipart”.

– mondta Gabriella, akinek arra is van tippje, hogy miért éppen a határon túl élőket célozta meg az udvarhelyszéki férfi.

Mit tehetnek az áldozatok?

Emellett a rendőrségi feljelentést is megnehezítheti, ha egy áldozat nincs tisztában azzal, hova fordulhat, vagy a helyi rendőrségen nem foglalkoznak az ügyével. Molnár Szilvia jogász Ausztriában lakik, ő azt tanácsolta az áldozatoknak, hogy tegyenek feljelentést függetlenül attól, milyen országban élnek.

„Azzal, hogy mások által festett képekre bármilyen módszerrel ráteszi a saját nevét, és azt az interneten közzéteszi, máris bűncselekményt követett el.

Azzal, hogy ezt áruba bocsátja, miközben más minőségű festményt küld el a megrendelőnek, mint amit ígért, újabb bűncselekményt követ el.

Amennyiben a pénz átvétele után nem küldi azonnal a képet, reklamáció esetén pedig nem tesz semmilyen helyreigazító lépést, újabb bűncselekményt követ el, arról nem is beszélve, mi van, ha mindezt feketén, adó befizetése nélkül teszi” – mondta.

Egy festmény, amire rászerkesztette a saját nevét Forrás: Jeney Gabriella

A nő szerint egyébként a férfi magáról is hazudott. Kiderítette, hogy Erdélyben él, a romániai bankszámlája is erre utal, ugyanakkor időnként elhiteti, hogy fél évet Zürichben, fél évet Erdélyben tartózkodik.

– mondta Jeney Gabriella. A csoport vezetője azóta kongatja a vészharangot, hogy megbizonyosodott róla, valóban egy csalóval van dolga.

Weinstein ultimátuma

Nem ő volt az egyetlen, akinek feltűnt, hogy valami nincs rendben. A legtöbb reklámozott festmény egy ukrán–orosz festő házaspár munkája, műveiket Garmash Art névvel lehet megtalálni az interneten. Ők is felfedezték, hogy „lopják” a képeiket, ezért

nyilvánosan próbálták kérdőre vonni a férfit.

Rengeteg embert átver egy magyar festő az interneten Forrás: Jeney Gabriella / Facebook

Pár nappal később Leon Weinstein, a Weinstein Art Management Inc. festőcsoport elnöke intézett ultimátumot a férfihoz. Közölte, hogy

több művész szerzői jogait is megsértette, és ha február 16-áig nem távolítja el a hamisítványokat az összes online oldalról, megteszi a jogi lépéseket.

A képek eltűntek a férfi oldaláról.

A Facebookon üzent neki Weinstein Forrás: Jeney Gabriella / Facebook

Ha több mint háromnegyed részben látványosan másolnak, újrahasznosítanak vagy reprodukálnak egy képzőművészeti alkotást az eredeti szerző jóváhagyása nélkül, akkor az szerzői jogsértésnek minősül a 96/8-as törvény értelmében – magyarázta Kovács Árpád udvarhelyszéki művészettörténész a Krónikának, amely februárban írt a férfiról.

A szakember arról is beszélt, hogy sok a kiskapu.

– tette hozzá.

Ha valaki másolt alkotást kap rendeléskor, a művészettörténész szerint írásos bizonyítékkal kell alátámasztania a rendelés részleteit, lehetőleg közjegyzővel hitelesített dokumentummal.

– mondta Szabó Árpád, a Hargita Megyei Kulturális Igazgatóság műkincses felügyelője az erdélyi magyar lap újságírójának.

Elárulta, hogy amikor a „művész” több kiviteli engedélyt igényelt az igazgatóságtól, ő azt mondta neki, nem hiszi el, hogy a saját munkái lennének a postázott alkotások.

– magyarázta Szabó Árpád.

Lejárató kampány lenne?

Erről a fotóról kért festményt egy megrendelő Forrás: Jeney Gabriella
Ezt a képet készítette a fotó alapján forrás: Jeney Gabriella

A csalással vádolt festő nyilatkozott a Krónikának, azt mondta, lejárató kampány indult ellene, és bár valóban szokott képeket másolni, de száz saját festménye van, amit

Arról is beszélt, hogy a legtöbb megrendelője Kínában él, és soha nem írná rá az egész nevét a képekre. „A mai világban az a trend, hogy szignó nélkül kérnek képeket. Sokan azt mondják, hogy a másolat fogalma elég tág. A hamisítványon az eredeti festő szignója is megjelenik. Ha egy kép után készítesz egy másikat, és nem a festő szignójával szignózod, akkor jogilag elég tiszta a dolog. Ez az apró módosítás már felszabadíttatta a jogvédettség alól. Sajnos ilyen világban élünk” – mondta nekik.

Kerestük a férfit mi is, de nekünk nem válaszolt.