Négynapos ülésbe kezd ma az Országgyűlés, és ma nyújtja be a miniszterelnök a kvótareferendummal összefüggő alaptörvény-módosítást a parlamentnek. 

Az első ülésnapon a kormányhoz címzett interpellációikat mondhatják el, majd a keddi szavazásokat készíthetik elő. Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva beszélt az alaptörvény-módosításról, amely egyértelműen kimondja, Magyarországra idegen népességet nem lehet betelepíteni. Mint mondta, minden parlamenti képviselő támogatására számít.

Az ülés hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követhetik az

interpellációk egy órában, majd az azonnali kérdések hangozhatnak el szintén hatvan percig, végül fél órában kérdések.

A képviselők az esti órákban kedden elfogadni tervezett javaslatok bizottsági jelentéseit vitatják meg. A parlament a tervek szerint második ülésnapján előbb újratárgyalhatja, majd a köztársasági elnök fenntartásait megfontolva módosított formában ismét elfogadhatja, a kárpótlás során visszamaradt termőföldek értékesítését célzó törvénymódosító javaslatot, amelyet a köztársasági elnök június 7-én küldött vissza a parlamentnek. 

Személyesen nyújtja be az alaptörvény-módosítástForrás: MTI/Kovács Tamás

Áder János azt tartotta aggályosnak, hogy az állam a földalapok kijelölésének elmaradása esetén feltétel nélkül, ingyen szerezhetne tulajdont a szövetkezeti használatban álló termőföldeken. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága legutóbbi ülésén olyan változtatást kezdeményezett, amelynek értelmében a jogszabály nem tartalmazná az állami tulajdonszerzést.