Gyurcsány: A DK többé nem vesz részt a parlamenti munkában

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), Molnár Csaba (b) és Vadai Ágnes, alelnökök, független képviselők az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben
Budapest, 2014. május 6. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), Molnár Csaba (b) és Vadai Ágnes, alelnökök, független képviselők az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2014. május 6-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A parlamenti ülés kezdete előtt jelentette ma be Gyurcsány Ferenc, hogy az általa vezetett Demokratikus Koalíció – függetlenek között ülő – parlamenti politikusai a jövőben bojkottálják a törvényhozás és a bizottságok munkáját.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai végleg kivonulnak a parlamentből - erősítette meg az Index értesülését az Origónak a párt szóvivője, Gréczy Zsolt. A döntést és indokait az ülés kezdete előtt jelentette be Gyurcsány Ferenc pártelnök a parlamentben.

A DK nemrég élőláncot vont a Parlament köré, most kivonulnak a Házból Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem vesznek részt a plenáris üléseken, a bizottsági munkában, a vitákban, a határozathozatalokban, nem nyújtanak be írásbeli kérdéseket,

egyúttal tudomásul veszik, hogy emiatt elveszítik teljes képviselői tiszteletdíjukat.

Az elmúlt napok történései, különösen a népszavazás eredményeinek "elhazudása", a "szemforgató alkotmányozás", az, hogy korábban maga a miniszterelnök rendelte el civil szervezetek törvénytelen vegzálását, végül pedig a Népszabadság politikai indíttatású bezárása nem hagyott más választást - indokolta döntésüket, hozzátéve:

ha nem lépnek, akkor a DK is a Nemzeti Együttműködés Rendszerének láncszemeivé válik.

Nagyon régóta vitatkozik a demokratikus ellenzék arról, hogy ott kell hagyni a parlamentet, a DK viszont a mandátum visszaadásával nem ért egyet, ezért választották a kivonulásnak ezt a módját - felelte Gyurcsány arra, hogy egy évvel korábbi évértékelő beszédében még azt mondta, hiba lenne kivonulni a parlamentből és ha ezt tenné, nem tudna a választói szemébe nézni.

Vállalják a pénzbüntetést

Az Index.hu arról írt, Gyurcsány a Népszabadság kiadásának felfüggesztése után hívta össze a pártvezetést, ahol nagy vita után döntöttek a teljes bojkottról. A DK-s elnökségi tagok többsége számára a kvótakampány és az érvénytelen kvótaszavazás utáni fideszes reakciók, illetve a Népszabadság felszámolása volt az utolsó csepp a pohárban – írták.

Az Index magyarázata szerint

a DK-s bojkott azt jelenti, hogy mostantól a négy képviselő – Gyurcsány mellett Vadai Ágnes, Varjú László és Oláh Lajos – nem vesznek részt az üléseken és a bizottsági munkákban,

nem hallgatják végig a napirend előtti hozzászólásokat, nem járnak be szavazni sem – legfeljebb olyan kétharmados szavazásokra, ahol megakadályozhatják vele a Fidesz-kétharmadot.

Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Vadai Ágnes a parlamentben – nem mennek be Forrás: MTI/Kovács Tamás

A DK-sok a bojkottal vállalják azt is, hogy a távol maradás miatt a házelnök pénzbüntetést szabjon ki rájuk.

Az alaptörvény ráadásul kimondja, hogy egy képviselő mandátuma megszűnik, "ha egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában".

Ezt úgy hidalhatják át, hogy legkésőbb az egy év lejárta előtt még bemennek szavazni a DK-sok valami jelentéktelenebb kérdésben.