Holnap egyeztetne a Fidesz a parlamenti pártokkal

2016.10.10. 15:39

Mivel hétfőn nyújtotta be Orbán Viktor miniszterelnök az alkotmánymódosítási javaslatot a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás kapcsán, főleg erről és a Népszabadság megjelenésének felfüggesztéséről volt tegnap szó a parlamentben a napirend előtti felszólalásokban.

Az MSZP frakcióvezetője felszólalása szerint érvénytelen népszavazásra alkotmánymódosítást alapozni olyan, mintha egy esküvőn csak az egyik fél jelenne meg, és mondaná ki az igent. Tóth Bertalan értelmetlennek nevezte a népszavazást és az alkotmánymódosítást is, mert az Európai Unió tagországai eddig is önállóan dönthettek a csoportos betelepítésről.

Orbán Viktor miniszterelnök nem volt ott a parlamentben, mert – mint sajtóirodája közölte – hétfőre szabadságot vett ki. A magyar válogatott Vb-selejtezőjére utazott Lettországba.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője válaszában azt a kormányálláspontot hangsúlyozta, amiről Orbán Viktor már beszélt múlt kedden, amikor bejelentette az alaptörvény-módosítás benyújtását. Kósa azt mondta: új egység jött létre a népszavazáson, és

a nemmel szavazó 3,3 millió ember felülemelkedett a pártérdekeken Magyarország szuverenitása érdekében.

Ez erős felhatalmazás az alaptörvény módosítására – jelentette ki.

A frakcióvezető ellenzéki bekiabálások közepette azt is hozzátette, hogy a baloldal kizárta magát ebből az új egységből, amikor a népszavazáson való részvétel megtagadására szólított föl. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az MSZP korábban többször említette, hogy akár támogatna is a bevándorlás ügyében egy, a nemzeti érdekeket szolgáló alkotmánymódosítást.

A Fidesz holnap 14 órára hív össze ötpárti egyeztetést az Alaptörvény módosításáról – mondta Kósa Lajos. Az biztos, hogy az alaptörvényt csak kétharmados parlamenti többséggel lehet megváltoztatni, és a Fidesz-KDNP képviselői ehhez nincsenek elegen. A módosítási javaslat mai benyújtása után, október 17-én tárgyalhatja az az Országgyűlés, és

legkorábban november 8-án szavazhatnak róla a képviselők.

Az MSZP már hétfőn közölte: nem vesznek részt az ötpárti egyeztetésen. Az elnökség erről a népszavazás napján döntött, most ezt erősítette meg az MSZP-frakció egyhangú szavazással – mondta Tóth Bertalan. A Jobbik viszont hajlik rá, hogy a kormánnyal együtt szavazzon, ám Vona Gábor pártelnök négyszemközti egyeztetést kért erről Orbán Viktorral.

A Népszabadság felfüggesztése

„A magyar demokrácia és a sajtószabadság sötét időszaka kezdődött el" – mondta Molnár Gyula, a szocialista párt elnöke sajtótájékoztatón. A pártelnök és a frakcióvezető is fekete karszalagot viselt tegnap. Molnár egy parlamenti bizottság felállítását javasolta, amely azt vizsgálná, hogy a médiumok reklámbevételei milyen cégekhez, cégcsoportokhoz köthető, van-e ebben aránytalanság.

„Az MSZP-nek fontosabb a saját pártlapja, mint a nemzeti függetlenség, de ez mindig is jellemző volt a szocialistákra” – jelentette ki Kósa Lajos a parlamentben.

Az MSZP pecsételte meg a saját pártlapja sorsát.

A Népszabadság az MSZP-é volt, ők adták el, először egy svájci cégnek, majd a szocialista párthoz köthető Szabad Sajtó Alapítvány a megmaradt 27 százalékos részesedésétől is megvált tavaly” – tette hozzá a Fidesz-frakcióvezetője.