Sikeres Abdeslam magyarországi kapcsolatainak feltérképezése

Vágólapra másolva!
Elfogták azt a szír embercsempészt, aki a párizsi és a brüsszeli merényletekkel összefüggésbe hozott férfi egyik terroristagyanús kapcsolatát szállította Bicskéről Ausztriába.
Vágólapra másolva!

Sikeresen folytatja nyomozását a Terrorelhárítási Központ a belga állampolgárságú Salah Abdeslam magyarországi tevékenységének, így az itteni segítőinek a részletes felderítése érdekében, a nyomozás során együttműködnek a belga és a francia társzervekkel - írja a Magyar Idők.

Egyre többet tudnak róla a magyar hatóságok Forrás: AFP/Dsk

Az újság arra a kérdésére, van-e nyilvánosságra hozható információ az Abdeslam utáni nyomozás eredményei közül, azt a választ kapta, hogy a TEK műveleti egységei 2016. július 21-én elfogtak egy szír férfit, aki ellen az osztrák hatóságok embercsempészet miatt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A férfi egy kiterjedt nemzetközi embercsempész-szervezet vezetője volt,

elfogása után a TEK átadta az osztrák hatóságoknak. Ő volt az, aki egy A. Ahmed nevű személyt Bicskéről Ausztriába szállított.

A lap úgy tudja, hogy A. Ahmed nem kapcsolódik sem a párizsi, sem a brüsszeli robbantásokhoz, ám az nem lehet véletlen, hogy Salah Abdeslam 2015. október 3-án őt is magával vitte a németországi Ulmból három másik olyan, az Iszlám Államhoz kötődő terroristával együtt, akik aztán részt vettek a párizsi, illetve a brüsszeli támadásokban. A. Ahmed 12 nappal a párizsi támadás előtt, 2015. november 1-én megkísérelte elhagyni Magyarországot Szerbia irányába,

vélhetően vissza akart jutni az Iszlám Állam rakkai bázisára, Szíriába, ám a magyar rendőrség elfogta,

és november 9-ig Kiskunhalason idegenrendészeti őrizetben tartotta, majd Bicskére szállították, innen került Ausztriába.