Lezárult a nyomozás a hűtőkocsiban megfulladt migránsok ügyében

2016.10.11. 15:36

Befejezte a 71 migráns halálával kapcsolatos büntetőeljárást a rendőrség – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság meghívójából. Az eljárás lezárásáról szerdán számolnak be.

Az A4-es autópályán tavaly augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet vittek összezsúfolva a magyar–szerb határról Ausztriába.

Az orvosszakértői vizsgálat eredményei szerint az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és már a magyarországi útszakaszon megfulladtak. Az áldozatok között 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek volt. A Legfőbb Ügyészség korábbi közlése szerint a menekültek feltehetően Szíriából, Irakból és Afganisztánból indultak Európába.

Az eset után öt embert tartóztattak le Magyarországon: a négy bolgár és egy afgán állampolgárral szemben akkor bűnszervezetben, a csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítottak eljárás. Az embercsempészést 2 évtől 8 évig terjedő börtönnel sújtja a törvény, azonban ha bűnszervezetben követik el, akkor 2 évtől 16 évig terjedő börtönt szabhat ki a bíróság.

A Legfőbb Ügyészség tavaly október 22-én közölte, hogy az Osztrák Köztársaság Szövetségi Igazságügyi Minisztériuma hivatalos megkeresésben felajánlotta, hogy átadja a bűncselekmény ügyében a büntetőeljárás lefolytatását.

Az ügyészség a felajánlást elfogadta, és a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséget arra hívta fel, hogy a Magyarországon már folyamatban lévő nyomozást terjessze ki azokra a tényekre is, amelyeket az ausztriai hatóságok állapítottak meg.

A Legfőbb Ügyészség november 4-én jelentette be, hogy átveszik a magyar hatóságok az esetet vizsgáló eljárás lefolytatását.