Mindenki tudta, hogy mit jelent, ha „sakkozni" hívták a gyerekeket

gyermekek elleni erőszak, szexuális erőszak, molesztálás, abúzus, pedofília, Bicske, Batthyány-kastély, Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola
Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola, Bicske
Vágólapra másolva!
Már öt éve is egyértelműnek tűnt a szexuális zaklatás a bicskei otthonban Gyurkó Szilvia, az UNICEF korábbi magyarországi jogi vezetője szerint. Radoszáv Miklós gyereknevelési szakember pedig azt mondja, ha igazak a bicskei gyerekotthonról szóló vádak, akkor sokan, így ő maga is hibázott. Azt is mondta, hogy bármi lesz is a vizsgálat vége, az senkinek sem lesz jó. Egy pszichológus szerint a gyerekotthonok gyakran biztosítanak melegágyat a perverz embereknek. 
Vágólapra másolva!

Külső vezető vette át hétfőtől a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon irányítását. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása alapján a gyerekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekvédelmi gyám jelzése alapján szeptember 23-án értesült a gyerekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújáról. Azonnal felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, és feljelentést tett a rendőrségen.

Az RTL Klub híradójában, majd a Házon kívül című műsorban sugárzott felvételen az intézet egyik volt lakója,

egy 22 éves fiatal azt állította, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket,

őt négy éven keresztül. Egy másik fiú – aki szintén névvel és arccal vállalta a nyilatkozatot – a műsorban azt mondta, hogy 12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolatban az igazgatóval, és nem csak ők ketten áldozatok.

Gyurkó Szilvia, az UNICEF korábbi magyarországi jogi vezetője az esettel kapcsolatban írt a wmn.hu-n. Többek között azt, hogy 2012-ben az ESZTER Alapítványnál dolgozott, ahol szexuális erőszak áldozatainak nyújtott jogi segítséget. Akkor kapott egy e-mailt az egyik gyerekotthon három munkatársától, amelyben azt kérdezték tőle: mit lehet tenni, ha kiderül, hogy az otthonban élő gyerekeket az igazgató szexuálisan bántalmazza.

Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista Fotó: Polyák Attila - Origo

Már öt éve is egyértelműnek tűnt a szexuális zaklatás

Azt mondja, sokféle ügyük volt gyerekotthonokkal korábban is, ezért

ahogy olyan ügy is elég sok volt, ahol a bent élő gyerekek között fordult elő szexuális visszaélés”. Felvételeket is kaptak, amelyeken az intézményben élő fiúk mondták el, hogy mi történt velük. Meséltek a kétértelmű beszédekről, a „véletlen érintésekről”, arról, hogy ki „az esete” az igazgatónak, hogy

mi történik, ha egy gyereket „sakkozni” hívnak, és persze arról is, hogy az igazgató hogyan használta őket szexuálisan a saját vágyai kielégítésére.

Mire bekapcsolódtak az ügybe, már elindult a büntetőeljárás. Mivel egyre több jel utalt arra, hogy a gyerekek jogait nem tartják tiszteletben, és alapvető jogsértések is történnek, a szakember azt hitte, annyira egyértelmű az ügy, hogy nem lehet más a vége, mint az, hogy – ahogy fogalmaz – a bűnös elnyeri méltó büntetését.

Csakhogy, ahogy írja, a büntetőeljárás és a gyermekvédelmi rendszeren belüli kötelező eljárás ugyan lezajlott, de hemzsegett a hibáktól.

A Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola, Bicske Forrás: Civertan Grafikai Stúdió - Wikipedia - CC BY-SA 2.5

Az igazgatót ugyan az eljárás idejére felmentették, de végig ott lakott az otthon területén, és ezzel Gyurkó szerint befolyást gyakorolt a gyerekekre és a nevelőkre is. Azt írja,

a terhelő tanúvallomást tevő gyerekeket nagy értékű ajándékokkal, vesztegetéssel, manipulációval rávették arra, hogy vonják vissza a vallomásukat.

Az ügyben érintett gyerekek törvényes képviselője sem volt független a súlyos vádakkal meggyanúsított igazgatótól. Azokat a felnőtteket pedig, akik kiálltak a vallomást tevő gyerekek mellett, szerinte fokozatosan ellehetetlenítették, megalázó helyzetbe hozták.

– ezt már Radoszáv Miklós gyereknevelési szakember mondja. Szerinte nagyon fontos, hogy minden ilyen, és ehhez hasonló gyanúsításnál ne úgy járjanak el, mint „elefánt a porcelánboltban”. Ha ugyanis – ahogy mondja – igazak a vádak, és folyamatosan mindenki erről beszél, akkor eltűnnek a nyomok, de ha az egésznek semmi alapja nincs, akkor egy ártatlan embert hurcolnak meg. Ráadásul ez az egész azoknak a gyerekeknek is nagyon rosszat tesz, akik most ott vannak az intézményben.

Forrás: Google Street View

Sok idő telhet el, mire kiderül az igazság

Radoszáv azt reméli, hogy a bicskei gyerekotthonban felkészült pszichológusok vannak, akik folyamatosan beszélnek azokkal, akikkel a zaklatás megtörténhetett, és azokkal is, akikkel nem.

Magát az esetet, a vádakat megkeresésünkre nem akarta – ahogy fogalmazott – érzelmi alapon minősíteni. Azt viszont elmesélte, hogy a '90-es évek elején intézményi gyámként volt egy hasonló esete. Akkor pszichés bántalmazással vádoltak, majd ítéltek el egy intézményvezetőt és néhány kollégáját. Radoszáv akkor azonnal elvitette az érintett gyerekeket, és feljelentést tett.

Az ügy azonban két évig tartott, közben ellene is eljárás indult, hamis vád miatt, igaz később felmentették.

A szakember azt mondja, szomorúan olvassa, hogy neves szakértők úgy nyilatkoznak, hogy nincs meg az a funkció, hogy azokat az embereket, akik gyerekek zaklatására hajlamosak, kizárják a rendszerből. Ez szerinte nem igaz. Az intézményekben lakó gyerekek korábban havonta találkoztak gyámügyi gondozói tanácsadókkal. Ezt a korábbi rendszert felváltotta a gyerekvédelmi gyám, neki Radoszáv szerint még erősebb jogosítványai vannak, vagyis, ahogy mondja, a gyerekeknek lett volna kinek beszélniük a történtekről.

A bicskei otthon felmentett vezetőjét egyébként ismeri, vagyis ahogy fogalmaz, korábban találkozott vele. Szerinte

Szerinte a bicskei az egyik legnyitottabb intézmény. Ez az jelenti, hogy magában a kastélyban, ahol az intézmény működik, folyamatosak a kiállítások, nyáron zenei programok vannak. A gyerekekhez pedig önkéntesek és az egyház emberei is járnak, ráadásul elsők között vezették be az úgynevezett nyitott gazdálkodást, amelyben kiscsoportokban élnek a gyerekek.

Szerinte, ha hibázott a rendszer, akkor nagyon sokan hibáztak, ő maga is.

Nem hittek a gyerekeknek

A RTL Klub Házon kívül című műsorában két fiú is megszólalt az intézmény korábbi lakói közül. Mindketten azt mondták, hogy

az igazgató több éven keresztül zaklatta őket szexuálisan.

Azt is mondták, hogy öt éve többen tettek feljelentést, amit aztán ilyen-olyan okok miatt visszavontak. Az is felmerült, hogy nekik, vagyis intézetben felnőtt gyerekeknek senki sem hinne. Ez Radoszáv szerint nem igaz. Szerinte pont az a nagy erénye a gyerekvédelmi törvénynek, hogy a gyereknek hinni kell, noha nem zárja ki, hogy soha nem történt vagy történik bármelyik intézményben bántalmazás. Azt is mondja, a szexuális bántalmazáshoz – függetlenül attól, hogy hol történik – hozzátartozik a latencia.

Azon azonban szerinte is fel lehet háborodni, hogy egy szexuális zaklatás pont ott történik, ahol, a gyerekekre vigyázni kellene.

Azt is mondja, fontos lenne, hogy az gyermekotthonokat ne azonosítsák azzal a hellyel, ahol folyamatosan zaklatják a gyerekeket. Szerinte az otthon ellen indult eljárásnak mindenképpen megrázó lesz az eredmény. Ha bebizonyosodik, hogy igaz, azért, ha nem akkor pedig azért.

Az esetek jelentős része soha nem derül ki

Egy percig se gondoljuk, hogy az, hogy rövid időn belül két olyan esemény is napvilágot látott, amelyben gyerekotthonban élő gyerekeket bántalmazhattak, a véletlen műve – ezt már egy pszichológus, Makai Gábor mondja, arra a felvetésre, hogy a bicskei eset előtt egy budapesti intézményben merült föl, hogy kislányokat néhány ezer forinttal vagy akár csokoládéval vettek rá a nevelők, hogy szexuális fantáziáikat kielégítsék.

Makai Gábor pszichológus Fotó: Mudra László - Origo

Makai Gábor szerint ráadásul sokkal több ilyen eset van, mint amennyit – ahogy fogalmaz – álmunkban gondolni mernénk.

Makai már azon is nagyon meglepődött, hogy az érintettek kamera elé mertek állni.

– mondja.

Szerinte nem az idő múlása a kérdés, hanem, hogy ezek a fiúk mit kezdenek azzal a ténnyel, hogy kiskorukban kihasználták törékenységüket, és felhasználták őket, mint egy szexuális tárgyat.

A bántalmazók többsége szerinte ezeket a megtört személyiségű fiatalokat használja ki, és élik ki rajtuk patológiás szexuális vágyaikat.

A gyerekek közelségét keresik

Makai szerint ki lehet mondani, hogy egy gyerekotthon melegágya lehet a szexuális erőszaknak, és

És ha igaz az, ami a hírekben megjelent, vagyis, hogy a bicskei gyermekotthonban az igazgató hosszú évekig zaklatta szexuálisan a gyerekeket, akkor ez pont ezt bizonyítja” – teszi hozzá.

Hasonló esetekben, ahogy mondja, ezek a gondozók, akik súlyos személyiségzavarban szenvednek, kihasználják a gyerek kiszolgáltatottságát. A kisgyerek esetében ugyanis a fizikai közelségnek semmi köze a szexualitáshoz.

Más nyelven beszél egy felnőtt férfi, akinek a vágya egy izgalmi állapot, vagy akár szexuális szükségletének a kielégítése.

A gyerek fejében nincs szexualizálva a közelség. Makai szerint más a motivációja egy kisgyereknek, és más a motivációja egy olyan felnőtt embernek, aki kihasználja a gyerek kiszolgáltatottságát.

Forrás: Photononstop/Philippe Turpin/Photononstop/Philippe Turpin

Azt is mondja, hogy a gyerekek az esetek döntő részében észre sem veszik, hogy szexuális bántalmazás éri őket,

nem pedig mondjuk egész egyszerűen kedves velük a nevelőjük. „Beleül a nevelő ölébe bizalommal, és arra vágyik, hogy megérintsék őt, megsimogassák őt. Ami, teszem hozzá, az adott gyerek személyiségét – ha nincs mögötte semmi hátsó szándék, és nem követi más – erősítené.”

Szerinte egy simogatásból a gyerek azt is érezheti, hogy végre biztonságban van, végre nem bántalmazzák, nem megütik, hanem gyengéden érnek hozzá. A bántalmazott gyerekek sok esetben egész egyszerűen nem mernek a bántalmazójuk – mondjuk az anyjuk vagy az apjuk – ölébe ülni. Pont ezt használhatja ki a nevelő, akiknek a fejében a szexuális vágy van.