Profi diverzáns is lehet a Teréz körúton 19 napja két rendőrt felrobbantó férfi. A merénylet utáni hosszú gyaloglásáról készült felvételeken nemcsak az látszik, hogy átöltözött, de a mozgása is megváltozott. Eddig egyetlen olyan kép sem került elő, amelyen a kamerába nézne.

Kockáról kockára elemzik a nyomozók az egyre gyűlő kamerafelvételeket, a hatóságok a közeljövőben ismét olyan dokumentumokat mutathatnak be, amelyek alapján „lehetővé válhat az elkövető állampolgársága” – mondta a Magyar Hírlapnak a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Nagy Andrea hangsúlyozta, továbbra is nagyon várják két tanú jelentkezését. Egyikük az a férfi, aki a merénylet előtt egy foglalás miatt kereste fel a Dob utcai Queen's Court Hotel & Residence vendéglátóhelyet, illetve az utca túloldalán lévő Rebo bárt. A többi tanú szerint a férfi akcentus nélkül beszélt magyarul, így vélhetőleg magyar állampolgár.

A nyomozók azért szeretnék meghallgatni őt, mert szinte biztosan látta a merénylőt, aki akkor világos sportcipőt, zöld rövidnadrágot, terepmintás pólót és piros, kapucnis kabátot viselt. A kamerafelvételek elemzése alapján a Nyomozó Főügyészség megerősítette, hogy a tettes gyalog ment a Népligetbe a robbantás után, és útközben még egyszer átöltözött. 

Egyszer sem nézett a kamerákba, és a mozgása is átalakultForrás: Police.hu

Szintén szeretnék meghallgatni azt a kerékpárost, aki pillanatokkal a merénylet előtt kerekezett el annak helyszínén.

Az eddig közzétett képek, videók alapján nemcsak arra lehet következtetni, hogy az elkövető cserélgette a ruházatát, hanem az is megfigyelhető, ahogy megváltozik a mozgása: a támadás idején rögzített mackós mozgása, egyedi járása átalakul, könnyed sétára vált. Ez betudható annak is, hogy a körúton még több réteg ruhát viselt, de úgy is értelmezhető, hogy egy fegyelmezett profi, aki a legapróbb részletekre is ügyel. Valószínűleg nagy helyismerettel rendelkezik a térfigyelő kamerák elhelyezkedéséről is, mert eddig nem került elő olyan felvétel, amelyen bármelyikbe belenézett volna – írja a Magyar Hírlap.