Budapest Pride: a legjobban a házasság hiányzik

Vágólapra másolva!
Egy leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek körében végzett felmérés szerint az nehezíti meg leginkább az életüket, hogy nem köthetnek hivatalos házasságot. Ezért hívta meg október 20-ra egy konferenciára a Budapest Pride azokat a pártokat, amelyeknek van képviselője a parlamentben. 
Vágólapra másolva!

Október 20-án egy asztalhoz ültet hat magyarországi pártot a Budapest Pride civil szervezet, hogy az azonos neműek házassága témaköréről vitázzanak. A konferencia 10 órától két órán át tart majd, és a bevezetésben ismertetik a Szivárvány Misszió Alapítvány idén január és augusztus között készült kérdőíves felmérését.

A LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) közösséget kérdezték meg a felmérésben, és a több mint 2500 válaszadó szerint az nehezíti meg leginkább az életüket, hogy nem köthetnek hivatalos házasságot. „A Budapest Pride ezért hívta meg az összes parlamenti pártot a budapesti Gödör Klubba egy panelbeszélgetésre, hogy kiderüljön, melyik pártnak mi a programja ebben a kérdésben. A rákövetkező két napban szabadegyetemet is szervezünk a témában” – mondta az Origónak Holländer Daniel, a Budapest Pride sajtószóvivője.

A meghívásra hat párt válaszolta, hogy elfogadja: a Párbeszéd Magyarországért (PM), a Magyar Liberális Párt (MLP), a Lehet Más a Politika (LMP), az Együtt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP), és a Jobbik szóvivője is részt vesz az eseményen.

„A felsoroltak közül úgy tudni, hogy PM, a liberálisok és az LMP támogatja a melegházasság bevezetését Magyarországon, az MSZP és az Együtt eddig amolyan tartózkodó álláspontra helyezkedett, a Jobbik viszont nem támogatta.

– tette hozzá Holländer Daniel. A Fidesz-KDNP eddig nem jelezte, hogy elmennek-e, a DK pedig a Jobbik részvétele miatt nem lesz ott.

Magyarországon 2009 óta azonos nemű párok csak bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek. Ez nem teljesen azonos a házasság jogi kategóriájával, ugyanis az együtt élők nem vehetik fel egymás nevét, közösen egyáltalán nem fogadhatnak örökbe gyereket, nem vehetnek részt mesterséges megtermékenyítésben, és az öröklés sem ugyanolyan esetükben, mint a házastársi viszonyban élők között.

Október 11-én volt a „coming out” vagyis az „előbújás” napja. Ebből az alkalomból a Budapest Pride rövid videókból készített sorozatot, és minden részben egy-egy fiú vagy lány beszél arról, ő hogyan bújt elő, hogyan élte ezt meg. Erről ír Holländer Daniel is személyes stílusban a she.hu.-n.

A 2012-től érvényes magyar Alaptörvény a házasságot egy nő és egy férfi kapcsolataként határozza meg, vagyis ahhoz, hogy Magyarországon engedélyezett lehessen az azonos neműek házassága, alkotmánymódosítás szükséges. Erre csak a parlament kétharmadával van mód, ami elképzelhetetlen jelenleg a kormánypártok nélkül.

– Ezzel tisztában vagyunk, az alaptörvény módosítása csak egy eszköz lenne, nem a fő célunk – mondta Holländer Daniel. Egyelőre a felmérést értékeltük ki, most dolgozunk a stratégián, amellyel meg tudjuk oldani a nehézségeket.

– tette hozzá a szóvivő.