A volt pártelnök az ATV-ben arról beszélt, hogy nem érti, miért nem oldotta meg az MSZP-többségű kormány nyolc év alatt a Népszabadság helyzetét. 

Kránitz László, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke, a Népszabadság felügyelőbizottságának volt elnöke egy háttérbeszélgetésen az Atv.hu szerint arról beszélt, hogy "a mai napig nem érti, hogy az alapítványt létrehozó MSZP miért nem tudta megoldani hosszú távú finanszírozásukat, a Népszabadság nagyjából kiszámítható jövőjét az ellenzéki lét időszakára".

Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke az ATV Szabad Szemmel című műsorában pedig arról beszélt: megdöbbent, hogy volt, aki szerinte az MSZP-t hibáztatta a Népszabadság körüli helyzetért. Azt is mondta, 2015-ben nem volt más lehetősége a Szabad Sajtó Alapítványnak, mint kiszállni. Azt mondta, az elővásárlási joggal az ár miatt nem tudtak élni, tőkét emelni pedig nem tudtak. 

Ugyanakkor Mesterházy azt is mondta, ahogy fogalmazott, Kránitz Lászlóhoz csatlakozva, hogy: "Valóban nem értem, hogy nyolc év kormányzás alatt miért nem tudta az MSZP-többséggel rendelkező kormány megoldani azt, hogy egy ilyen patinájú lap, egy ilyen tudásbázissal, ilyen hitelességgel, ilyen képességekkel rendelkező szerkesztőség egyben maradása és a lap megmaradása biztosítva legyen, hiszen kormányról mindig könnyebb tárgyalni adott esetben külföldi befektetőkkel is, hogyha erről adott esetben szó van." 

A Lokál közben azt írja: a Kantar Média korábban nyilvánosságra hozott adatai szerint az állam a Gyurcsány–Bajnai-ciklus időszakában, 2006 és 2010 között listaáron 2,6 milliárd forintot költött a Népszabadságnál. Ez az összeg a 2008–09-es gazdasági válság idején sem csökkent érdemben, miközben a napilapok piacán a legnagyobb költést jelentette.