A Népszabadság miatt tüntettek Budapesten

Népszabadság, tüntetés, A Szabad sajtó útja
Vágólapra másolva!
Az Együtt és az LMP szervezett közös tüntetést a Szabad sajtó útra.
Vágólapra másolva!
Fotó: Polyák Attila - Origo

A tüntetést Lopják a szabadságunk! Repüljenek! címmel hirdették meg. Felszólalt Juhász Péter, az Együtt alelnöke, Jávor Benedek, a Párbeszéd, és Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, valamint Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A tüntetésre sokan Népszabadsággal a kezükben érkeztek. Elsőként Jávor Benedek beszélt. Azt mondta: vannak országok, ahol a korrupció a kormányzás mellékterméke, Magyarországon viszont ez a rendszer alapja.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Hargitai Miklós azt mondta, jobban érezné magát, ha tudósítást írna az eseményről, de a Népszabadság „egy hete halott”, nem írhatnak, ezért beszél. Arról beszélt, hogy máig nem mondták meg nekik, miért vették el a munkájukat. Azt is mondta, hogy a Horn-kormány óta őt mindegyik kormány beperelte.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Hargitai szerint nem igaz, hogy gazdasági okokból kellett bezárni a Népszabadságot, mert a bezárás több kárt okozott a kiadónak, mint ami a lap vesztesége lenne. Azt mondta: a kormány nem tűr meg ellenvéleményt, de még a kérdezést sem. Beszédét azzal fejezte be, hogy nem fogják feladni.

Hadházy Ákos szerint ellopják az uniós pénzeket Magyarországon. Azt mondta: a korrupció a magyar rendszer rákja, és olyan törvényeket kell hozni, amelyek megakadályozzák a lopást. Szerinte a választáson az ellenzéki szavazatok „25 százalékát ellopta a kormány”. Azt mondta, 2018-ban évtizedekre eldőlhet az ország sorsa, utána csak a forradalom jöhet, ha nem sikerült leváltani a kormányt, de ezt nem szeretné.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Juhász Péter arról beszélt, hogy amit a kormány csinál, az bűnözés, nem kormányzás. Azt mondta: „Magyarországot Putyin se**ében képzelik el”. Arra kérte a tüntetőket, hogy Orbán Viktort mindenhol fütyüljék ki.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Helyszíni beszámolók szerint a tüntetésen néhány ezren voltak.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és frakcióvezető-helyettese délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: nem látják, ki ellen irányul a tüntetés. Arról is beszélt, hogy az írott lapok piacán a „Népszabadság megszűnését követően” is két ellenzékinek tekinthető és két kormánypárti kiadvány szerepel, és „jó okkal feltételezhető”, hogy előbbiek magasabb példányszámban jelennek meg. Szerinte Magyarországon Nyugat-Európa számtalan országánál sokkal inkább érvényesül a tömegtájékoztatás, a sajtó sokszínűsége.