Trócsányi: A kegyelmezési eljárás korrekt

Kormányszóvivői tájékoztató
Trócsányi László
Vágólapra másolva!
Korrektnek tartja Trócsányi László igazságügyi miniszter a magyar kegyelmezési eljárást, ezért a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésről szóló magyar szabályozás legutóbbi elmarasztalása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága nagykamarájához fordulnak.
Vágólapra másolva!

Az igazságügyi miniszter szerint a kegyelmezési eljárás korrekt, ezért az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) nagykamarájához fordulnak a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésről szóló magyar szabályozás legutóbbi, a bíróság általi elmarasztalása miatt.

Trócsányi László hétfőn az Inforádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott:

Kifejtette, az EJEB szerint a probléma az, hogy a kegyelmezési eljárás végén a köztársasági elnöknek kizárólagos jogköre van. Ugyanakkor - tette hozzá - "nagyon cizellált" eljárási rendet vezettek be, az államfőnek kegyelmezési bizottság tesz javaslatot.

Trócsányi László igazságügyi miniszter Forrás: MTI/Soós Lajos

Azzal kapcsolatban, hogy

az EJEB emellett úgy vélte, túl hosszú idő a 40 év, amelynek el kell telnie a felülvizsgálatig,

elmondta: most 25 évet említett a strasbourgi bíróság, ugyanakkor van olyan döntése, amelyben 30 évet mondott. "Ezeknek az éveknek a meghatározása nagyon nehéz" - mondta.

Az alaptörvény-módosításról szólva a tárcavezető kijelentette: ez az alkotmánymódosítás "releváns, fontos és helyes". Megjegyezte azt is, hogy szerinte ezek a cikkelyek "nem mondanak semmi olyant, ami ellentétes lenne" az európai uniós joggal.