Kifogást keres a Jobbik az alkotmánymódosítás ellen a Fidesz szerint

2016.10.18. 18:40

A szocialisták nem támogatják az alkotmánymódosítást, a Jobbiknak pedig feltételei vannak ahhoz, hogy támogassák az alaptörvény betelepítési kvóta elleni módosítását - így foglalható össze Orbán Viktor miniszterelnök és Vona Gábor illetve Molnár Gyula ellenzéki pártelnökök tárgyalása. Az Origo úgy tudja, a Jobbik csak kifogást keres, és sok fideszes sem örülne, ha a szalonképtelen Jobbikkal kellene szavaznia.

Az MSZP közleménye szerint a párt "a választók többségének felhatalmazása" nélkül nem hajlandó tárgyalni a miniszterelnökkel az alaptörvény-módosításról, így Orbán Viktor kormányfő és Molnár Gyula MSZP-elnök ezért inkább az eheti uniós csúcs témáiról, illetve a Magyarországot érintő biztonságpolitikai ügyekről egyeztettek.

Molnár Gyula MSZP-elnök nem ment bele az alaptörvény-módosításba Orbán kéréséreFotó: Szabó Gábor - Origo

A szocialisták emlékeztettek: az általa kezdeményezett találkozón a miniszterelnök jelezte, örülne, ha az MSZP részt venne az alaptörvény módosításában, de Molnár Gyula erről nem volt hajlandó tárgyalni.

A magyar közállapotok, a demokrácia, a sajtószabadság és a jogállam kérdéseiben az MSZP elnöke és Orbán Viktor teljesen eltérő állásponton volt - közölték a szocialisták. Az MSZP álláspontja nem változott, a miniszterelnöknek nem sikerült meggyőznie az ellenzéki párt elnökét, hogy támogassák a szocialisták az alaptörvény-módosítást - állapította meg Lázár János miniszter is a Kormányinfón.

Az MSZP után jött a Jobbik

Az MSZP első embere után a Jobbik elnöke tárgyalt az alaptörvény-módosításról a miniszterelnökkel, majd az egyeztetés után Vona Gábor pártelnök közölte: a Jobbik csak akkor támogatja az Orbán által kezdeményezett alkotmánymódosítást, ha a kormányfő a betelepítés minden formáját elutasítja, beleértve a letelepedési kötvényt is.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélése utánForrás: MTI/Máthé Zoltán

A Jobbik vezetője azt mondta: csak így szavazzák meg az alkotmánymódosítást november 8-án.

Az Origo információi szerint a Jobbik direkt teljesíthetetlen feltételként fogalmazta meg a letelepedési kötvények rendszerének eltörlését támogatásukért cserébe, mert valójában nem kívánnak képviselőik együtt szavazni az alaptörvény-módosítás ügyében a Fidesz-KDNP-vel. Úgy tudjuk, a Fideszben is sokan ellenzik a Jobbikkal való közös szavazást. Különösen a párt külpolitikával foglalkozó politikusai körében az a vélemény, hogy a Jobbikkal való együttműködésnek komoly politikai kára lenne - a Jobbikot ugyanis több, Magyarországgal szövetséges ország kifejezetten antiszemita pártnak tartja.    

Mindezzel kapcsolatban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón egyébként azt mondta, a letelepedési kötvények rendszeréről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentést készít az ország felminősítése után a kormánynak, mert sorra veszik az adósságfinanszírozás különböző módozatait, így a letelepedési kötvények ügyét is.

Tuzson Bence államtitkárFotó: Polyak Attila - Origo
Minden javaslatot megfontolnak

Minden javaslatot megfontol az alaptörvény módosításával összefüggésben, mert nemzeti ügyként tekint a kérdésre - közölte Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár. Azt mondta: Orbán Viktor találkozott Molnár Gyulával, az MSZP elnökével, aki nyilvánvalóvá tette, hogy a szocialisták nem támogatják az alaptörvény módosítását, és nem vesznek részt az azzal kapcsolatos folyamatban. Tuzson Bence tájékoztatása szerint a kormányfő ezt követően Vona Gáborral, a Jobbik elnökével is egyeztetett, aki újabb javaslatokat tett, egyebek mellett a letelepedési államkötvény megszüntetését kérte. Tuzson azt mondta: a kormány minden eddigi, és ezt követően felvetődő javaslatot megvizsgál. A kormányfő az LMP elnökével is tárgyalna - tette hozzá.