Meggondolta magát, és mégsem fogadja el a kormány jelölését a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára Eörsi Mátyás a Demokratikus Koalíció országos tanácsának tagja. Az ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Origo megkeresésére azt közölte: "Arról a tényről, hogy Eörsi Mátyás a saját maga által kért támogatást utasította vissza, sarkos véleményünk van, ugyanakkor a tényt elfogadjuk."

Eörsi Mátyás levélben tájékoztatta döntéséről Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszert.

Ebben a döntését azzal indokolja, hogy "a demokrácia megerősödéséért küzdő globális nemzetközi szervezet élén nem állhat hitelesen olyan személy, akit egy, a demokratikus intézményrendszer lerontásában elhíresült kormány jelöl".

A jelölést Szijjártó Péter az Indexnek adott interjújában jelentette be: „(Eörsi) kérdezte, szerintem reális-e, hogy őt jelöljük, én meg mondtam, hogy persze. Elmentem a miniszterelnökhöz, mondtam, hogy szerintem ez jó ötlet, ő meg mondta, hogy a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet. Úgyhogy a magyar kormány most Eörsi Mátyást fogja jelölni főtitkárnak. Aki DK-tag, mint számomra kiderült."

Nem a kormány, Eörsi gondolta meg magátForrás: MTI/Marjai János

Eörsi Mátyás a jelölés idején a Facebookon azt írta, tisztában van azzal, hogy döntése sokakban visszatetszést vált ki, és a külügyminiszterrel való találkozón "világossá tettem az egyébként ismert véleményemet Magyarország jelenlegi bel- és külpolitikájáról, valamint rögzítettem, hogy a Demokratikus Koalíció tagjaként alapjaiban helytelenítem ezt a politikát".

Eörsi jelölését többen kritizálták, a többiek között Schiffer András az LMP volt társelnöke, és Kövér László házelnök is. Kövér a jelölést azzal kommentálta, hogy "ez olyan döntés lenne, amely relativizálná mindazon bűnöket, amelyeket az Eörsi-félék a magyarsággal szemben elkövettek."

Az ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Origo megkeresésére azt közölte: "Eörsi Mátyás maga kérte, hogy a Kormány fontolja meg az ő jelölését a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára. A kormány - a nyilvánvaló belpolitikai nézetkülönbségek ellenére - úgy döntött, hogy támogatja a kérést, tekintettel arra, hogy sokkal jobb, ha egy magyar tölt be vezető pozíciót egy nemzetközi szervezetben, minthogyha nem. Arról a tényről, hogy Eörsi Mátyás a saját maga által kért támogatást utasította vissza, sarkos véleményünk van, ugyanakkor a tényt elfogadjuk.