Földesi-Szabó László: Pénzelte a titkosszolgálat a Political Capitalt

Vágólapra másolva!
Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány egykori kuratóriumi elnöke a PestiSrácoknak nyilatkozva azt állítja: neki kellett eljuttatnia közvetítőn keresztül a később kémkedéssel vádolt volt NBH-főnök, Galambos Lajos utasítására a Political Capitalnak több mint 23 millió forintot. A pénzt hivatalosan a radikális szervezetek internetes tevékenységének figyelésére szánták.
Vágólapra másolva!

Földesi-Szabó László azt mondja, nagyon furcsállta, hogy egy ilyen munkára a titkosszolgálat külsős céget bíz meg, hiszen a szervezeten belül is lett volna lehetőség a feladat elvégzésére. A Magyar Idők írt korábban arról, hogy százmilliókhoz jutott a polgári titkosszolgálatoknak adott tanácsaiért a Political Capital a Gyurcsány-kormány idején. A lap szerint az akkor még Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián érdekeltségébe tartozó PC 2006 és 2010 között összesen 432,2 millió forint állami megbízást kapott. Ennek felét, 190 millió forintot az NBH-tól.

A PestiSrácok a Magyar Időkre hivatkozva azt írja, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal a szocialista kormányok idején az Egymásért Egy-Másért Alapítvány segítségével lépett kapcsolatba a Political Capitallel.

Az alapítványnak olyan külsős vállalkozást kellett keresnie, amely radikális szervezetek internetes tevékenységét figyeli, és erről írásban beszámol.

A megállapodás szerint a szerződés aláírását követő 30 napon belül az NBH készpénzben átad az alapítvány képviselőjének 23 millió 544 ezer forintot.

Az erről szóló dokumentumot az alapítvány részéről a PestiSrácoknak nyilatkozó Földesi-Szabó László írta alá, ahogyan a készpénz átvételét igazoló elismervényt is.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján megjelent, 2010. február 22-i keltezésű irat szerint az NBH részéről az volt a terv, hogy a PC-cégek finanszírozását és a velük való együttműködést az alapítványon keresztül oldják meg. Ez később – az alapítvány körüli zűrös ügyek miatt – módosult, de sokáig konspiratívan, nem a hivatali rendnek megfelelően tartotta a kapcsolatot az NBH és a PC .

A Political Capital mindezeket tagadta,

és a cikket elsőként közlő Magyar Időkkel, illetve a PestiSrácok.hu-val szemben pert kezdeményezett, amelyben első fokon a portál nyert.