Hol ezt, hol azt mondta a Jobbik elnöke az alkotmánymódosításról

Orbán Viktor; Vona Gábor
Budapest, 2016. október 18. Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart az alaptörvény módosításának ügyében Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után a Parlamentben 2016. október 18-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Sokszor változtatta a véleményét Vona Gábor az alkotmánymódosításról. Először tavaly azt mondta, hogy kell népszavazás, és az eredményét bele kell foglalni az alaptörvénybe. Áprilisban a népszavazás helyett akart alkotmánymódosítást, azt mondta: ha ez nem történik meg, az hazaárulás. Kilenc napja jó javaslatnak nevezte a módosítást. Tegnap pedig már feltételeket szabott.
Vágólapra másolva!
Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart, miután Orbán Viktorral tárgyalt az alaptörvény módosításáról Forrás: MTI/Máthé Zoltán

2015. október 21-én így fogalmazott a parlamentben napirend előtti felszólalásában:

Magyarországon vagy akár európai uniós szinten, de meg kell akadályozni a kvótarendszer megvalósulását. Mert, ahogy miniszterelnök úr is mondta, a magyar társadalom nem kér a migránsokból. Ha pedig Európa erre rákényszerít bennünket, akkor nekünk ezt el kell utasítani.”

A Jobbik elnöke később többször is követelte az alkotmánymódosítást a betelepítés megakadályozására. Április 12-én arról beszélt az Országgyűlésben, hogy a kormánypártok által kezdeményezett népszavazás túl lassú megoldás, jogalkotási aktusra van szükség, mert erősebb impulzust kell adni az Európai Uniónak és Brüsszelnek.

– fogalmazott Vona Gábor. Vagyis ezt foglalta volna az alaptörvénybe a Jobbik: „Az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem írhatja elő nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését.”

A Jobbik elnöke ezzel zárta felszólalását, amelyben az alaptörvény módosításának beterjesztését ígérte: „Akkor eldől, hogy az önök kvótáról szóló népszavazása valójában miről is szól. Arról szól, hogy önök el akarják utasítani a kvótát? Mert akkor meg kell szavazniuk!” Vona azt is mondta:

ha mindez nem történik meg, akkor azt ő nem tudja másnak nevezni, mint hazaárulásnak.

Vona Gábor még a népszavazás estéjén, október 2-án is a legfontosabb teendőnek az alaptörvény mielőbbi módosítását jelölte meg annak érdekében, hogy Magyarországot meg lehessen védeni a kvótákkal szemben.

Október 10-én pedig jónak és támogathatónak nevezte a kormány által beterjesztett alaptörvény-módosítást.

A Jobbik elnöke még ezen a héten is arról beszélt, hogy készek támogatni az alaptörvény-módosítást, mert ez „hazafias kötelesség”, és „Magyarországnak a legerősebb, legbiztosabb, leghatékonyabb alaptörvényi védelmet kell megadni ahhoz, hogy meg tudjuk védeni a kvótáktól”.

Tegnapra viszont teljesen megváltoztatta a véleményét. Miután Orbán Viktorral tárgyalt, feltételeket támasztott, és azt mondta:

a Jobbik mégsem szavazná meg az Orbán Viktor által kezdeményezett alkotmánymódosítást

– csak abban az esetben támogatja, ha a kormányfő a betelepítés minden formáját elutasítja, beleértve a letelepedési kötvényt is.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára erre ma úgy reagált a Kossuth Rádiónak: különös a Jobbik elnökének magatartása, és nem lehet „kufárkodásnak tekinteni” az ügyet.