A Fidesz frakcióvezetője szerint "saját mércéjük szerint hazaárulókká válnak" a jobbikosok, ha nem támogatják az alaptörvény-módosítást. Kósa Lajos azért bizakodó: szerinte meglehet a parlamenti kétharmadhoz, vagyis a módosítás elfogadásához szükséges legalább két plusz szavazat ellenzéki politikusoktól.

Ha a jobbikosok el akarják kerülni, hogy a "saját mércéjük" alapján hazaárulóvá váljanak, akkor meg kellene szavazniuk az alkotmánymódosítást - mondta Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető azután, hogy a témában frakcióközi egyeztetést tartottak, amin csak az MSZP nem vett részt. 

A fideszes politikus felidézte: Vona Gábor, a Jobbik elnöke áprilisban azt mondta, aki nem szavazza meg a kényszerbetelepítés lehetőségét kizáró alaptörvény-módosítást, az hazaáruló. Ha tehát a Jobbik képviselői, beleértve a pártelnököt is, el akarják kerülni, hogy hazaárulóvá váljanak, kénytelenek lennének megszavazni az alaptörvény-módosítást - mondta Kósa Lajos.

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezetőFotó: Adrián Zoltán - Origo

Kósa közölte, hogy a frakcióközi egyeztetésen a Jobbik újra előterjesztette azt a javaslatát, amely szerint a letelepedési kötvény megszüntetéséhez kötik az alkotmánymódosítás támogatását. Szerinte viszont ezt a két kérdést nem szabad összekötni, ez "a politikai kufárkodás" műfaja.

A fideszes politikus mindennek ellenére lát esélyt az alaptörvény-módosítás elfogadására, amihez kell legalább két ellenzéki vagy független képviselő támogató szavazata is. Lehet arra számítani és abban bízni, hogy a nem kormánypárti képviselők közül van néhány józan gondolkodású, aki felmérte, hogy az alaptörvény-módosítás valóban pártok felett álló ügy" - fogalmazott.

A Jobbik csak kifogást keres

Mint arról az Origo is beszámolt, Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint a Jobbik nem szeretné figyelembe venni az emberek akaratát, és nem fogja támogatni az alaptörvény módosítását.

Korábban az Origo úgy értesült, a Jobbik csak kifogást keres, és sok fideszes sem örülne, ha a szalonképtelen Jobbikkal kellene szavaznia. Az pedig már a hét elején, Orbán Viktor miniszterelnök és Vona Gábor illetve Molnár Gyula ellenzéki pártelnökök tárgyalása után kiderült, hogy a szocialisták nem támogatják az alkotmánymódosítást.