Újabb támadásokra készülhetett a Teréz körúti robbantó

teréz körúti robbantás sajtótájékoztató video
Budapest, 2016. október 20. A Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjének elfogásáról készült videofelvételt vetítik le az elfogást bejelentő sajtótájékoztatón a Központi Nyomozó Főügyészségen 2016. október 20-án. Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen előéletű fiatalembert a Teréz körúti robbantással összefüggésben. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A rendőrök voltak a Teréz körúti robbantó célpontjai – ezt már közvetlenül a támadás után is elmondta a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője és az országos rendőrfőkapitány, és ezt most, az ügy gyanúsítottjának elfogása után is tartják. Az indokokról viszont egyelőre keveset tudnak, mert a szerdán elfogott férfi nem tett vallomást. Az viszont biztos, hogy egyedül volt, nem segítette senki a robbantás helyszínén.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt az Origo már tegnap délután, néhány perccel az elfogás után megírta, a rendőrök elfogták azt a férfit, aki a gyanú szerint a Teréz körúton bombát robbantott. Azóta – vagyis az elmúlt fél napban – hivatalosan senki sem szólalt meg az ügyben. Pedig a nyomozásban – noha azt a Központi Nyomozó Főügyészség vezette –, részt vett a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ is. Végül ma 10 órakor jött az értesítés, hogy az ügyben sajtótájékoztatót tartanak, méghozzá egy óra múlva.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Egyelőre rengeteg a kérdés

Az ügyben

– ezzel kezdte az Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Keresztes Imre többször is elmondta, hogy bizonyos kérdésekre a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszolhat, néhány dolgot azért elmondott.

Például azt, hogy amit közvetlenül a robbantás után bejelentettek, vagyis, hogy a robbantó célpontja az a két rendőr volt, akik súlyosan megsérültek, most is áll.

Hogy a férfi miért robbantott, azt – elsősorban azért, mert nem tett vallomást – továbbra sem lehet tudni, erre több teória is van, mindegyiket vizsgálják.

A Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjének elfogásáról készült videofelvételt vetítik le az elfogást bejelentő sajtótájékoztatón a Központi Nyomozó Főügyészségen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A gyanúsítás ellen a férfi panasszal élt, ennek ellenére azonnal őrizetbe vették, ahogy Keresztes Imre főügyész elmondta, ennek több oka is volt. Egyik ilyen okként említette,

Bár ezt konkrétan nem mondta ki, minden bizonnyal készült is rájuk.

Ahogy mondta, az elfogással a nyomozás nem fejeződött be.

A korábban beszerzett bizonyítékokat továbbra is elemzik, igaz, azok nem nyilvánosak.

Ahogy fogalmazott, a bírósági tárgyalási nyilvános lesz, akkor sokkal többet lehet majd megtudni az egészről.

Közös munka volt az elfogás

A robbantással gyanúsított férfiról annyit lehet tudni, hogy magyar állampolgár, és eddig nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában. Illetve azt, hogy nem budapesti, és hogy Keszthelyen fogták el, szerdán, négy órakor.

Az elfogott férfit a kommandósok autójába ültették Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ahhoz, hogy a férfit el tudják fogni, az kellett, hogy az ügyészség, a rendőrség és a terrorelhárítók közösen dolgozzanak. Ezt mind a három szervezet vezetője elmondta. A nyomozásban több mint ezer ember vett részt.

Annyi biztos, hogy magát a robbantás egy ember követte el,

a gyanú szerint a most elfogott férfi. Ezt a térfigyelő kamera felvételei és a tanúk vallomásai is megerősítették. Azt azonban még vizsgálják, hogy voltak-e társai, mondjuk az előkészítésben vagy a kitervelésben. A férfi ellen, ahogy fogalmaztak, több erős bizonyíték is van.

Féltek az újabb robbantástól

Az ügyészség vezetője szerint mindenki tartott attól, hogy újabb robbantásokat követ el, ezért volt fontos, hogy a lehető leghamarabb elfogják a férfit. A szakember szerint ez a félelem nem volt alaptalan, így megnyugtató, hogy a férfi őrizetben van, és nincs lehetősége újabb robbantásra.

Papp Károly, országos rendőrfőkapitány Fotó: Polyák Attila - Origo

Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy

Jelenleg utókezelésekre járnak, de bíznak abban, hogy nemsokára újra szolgálatba állnak.

Azt is mondta, az elmúlt 26 napban megfeszített munkát végeztek, és tartották a kapcsolatot többek között a polgári és a katonai titkosszolgálattal.

De az emberektől is nagyon sok, több mint 1000 bejelentést kaptak. Ezeknek mind utánajártak. Végül azonban a nyomozás révén fogták el a férfit,

így a korábban kitűzött tízmillió forintos nyomravezetői díjat nem kell kifizetni.

A TEK tegnap több akciót is végrehajtott, az egyik a robbantó elfogása volt.

Hajdú János a Terrorelhárítási Központ vezetője Fotó: Polyák Attila - Origo

Hajdú János újságírói kérdésre azt mondta,

nem tudja, hogy a férfi akart-e ellenállni, de ahogy mondta, ha erre készült is, esélye sem volt rá.

Amikor elfogták, a kocsijában ült. Megvárták, amíg egy kevésbé forgalmas helyre ér. Az elfogás után tűzszerészek vizsgálták át az autóját és egy házat, majd Budapestre hozták.

A főügyész azt is mondta, ilyen súlyos bűncselekménynél mindig végeznek beszámíthatósági vizsgálatot. Ahogy azt is mondta, egyelőre nem lehet tudni, hogy volt-e képesítése a bomba elkészítéséhez, az azonban elég, hogy el tudta készíteni és fel tudta robbantani.