Eső, köd, szél lesz a hétvégén

időjárás szél szeles eső esős ősz tavasz
Rear view of young adult female twins walking through city park
Vágólapra másolva!
Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.
Vágólapra másolva!

Pénteken folytatódik a borús, szürke, kellemetlen őszi időjárás. Sokfelé alakul ki újabb eső (de délutántól nyugat felől lassan csökken a felhőzet, és megszűnik a csapadék).

9 és 16 fok közötti értékeket mérhetünk.

Szombat hajnalban és reggel még többfelé eshet az eső, majd nyugat felől tovább csökken a felhőzet, és a Dunántúlon a nap is előbukkan. Az északkeleti tájakon azonban még este is előfordul csapadék. Az élénk ÉNy-i szél DNy-ira fordul. 12 fok körül alakul a maximum.

Vasárnap nemzeti ünnepünk reggelére párássá válik a levegő, foltokban köd is képződik. Délelőtt még csak változóan, délután már erősen felhős lesz az ég, és délutántól, estétől újabb eső valószínű. Erősödik a nappali felmelegedés: 12 és 17 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők.

Boldog névnapot

Október 21. az év 295. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 71 nap van hátra.

Ma az Orsolyákat ünnepeljük.

Az Orsolya női név a latin Ursula név magyaros olvasatából ered, jelentése medvécske. Fejlődési sora: Ursula, Orsola, Orsolya. Újabban ezt a származtatást kétségbe vonják, és egy ófelnémet név latinosított változatának vélik. Ez a név a Hors, Ors, a mai német nyelvben Ross, jelentése: ló, paripa. A lovat szent állatként tisztelték, ezért a név valószínűleg totemnév lehetett.

Távkapcsoló

Pénteken a TV2 egy kedvelt klasszikussal, A remény rabjaival indítja a hétvégét, az RTL Klubon a Csúcsformában-sorozatból kapunk újabb részt. A Duna TV-n kezdődik a Fölszállott a páva című népi tehetségkutató újabb évadja, a LifeNetworkön elölről indul a Szerelem tálalva. A Coolon az Álmomban már láttalakkal romantikázhatunk, a Viasat6-on az X-akták második évadját nézhetjük elölről.

Szombaton a TV2-n 18.50-kor indul a Star Academy élő adása, az RTL Klubon 20 órakor az X-Faktor, ebben az adásban az énekesek táborába pillanthatunk be. A Viasat3 vígjátékkal, a Duna TV akciófilmmel készül, előbbi a Férj és férjjel, utóbbi Az Angyallal. A Super TV2-n A valami (A dolog) című horror borzolja az idegeket, a LifeNetwork Magyarország legszebb szállodáit mutatja be 20 órától.

Vasárnap a TV2-n jön a Sztárban sztár, az RTL Klub a véget ért Kicsi Óriások helyére betolta az X-Faktort, a csatornán a hétvége mindkét napján figyelhetjük tehát a feltörekvő énekeseket. A Duna TV természetesen ünnepi műsort ad október 23. alkalmából, 19 órától az Operaházból közvetíti a megemlékezést, 21 órától pedig a Napló gyermekeimnek lesz itt látható. Az OzoneNetwork Franciaországot, majd a Baltikumot mutatja be madártávlatból, előbbit 21, utóbbit 23 órától csíphetjük el.

Mozipremierek

  • Lángelmék
  • Jack Reacher: Nincs visszaút
  • Gagarin
  • Az utolsó király
  • Érettségi