Megvették a Népszavát

Népszava
Budapest, 2014. június 24. Molinó a Népszava budapesti székházban 2014. június 24-én. Befektetőkhöz és az előfizetőkhöz fordul a Népszava, miután svájci tulajdonosa jelezte, hogy nem tudja tovább finanszírozni a lapot. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A liechtensteini székhelyű XXI Century Invest AG megvásárolta a Népszava napilapot, valamint a Geomédia-csoport médiaportfólióját: a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek hetilapot, valamint a kiadó magazinjait. Korábban még arról szóltak a hírek, hogy a svájci Marquard Media lehet az új tulajdonos.
Vágólapra másolva!

A XXI Century Invest AG képviselőjeként Daniel Vogt október közepén Budapesten írta alá a szerződéseket. A tranzakció a befektetésre létrehozandó projektcég, a XXI Century Invest AG bejegyzésével zárul le.

2014 júniusában a korábbi svájci tulajdonos jelezte, hogy nem tudja tovább finanszírozni a lapot Forrás: MTI/Soós Lajos

A vevő közleménye szerint a médiaportfólió operatív és szakmai irányítását a jövőben is a Geomédia magyar menedzsmentje gyakorolja. A XXI Century Invest AG Kelet-Közép-Európában többféle befektetéssel rendelkező külföldi magánszemélyek érdekeltsége.

Bár a hivatalos közlemény nem nevesíti, de a 24.hu arról írt: tudható, hogy a lapokat felvásárló XXI. Century Invest AG egyik tulajdonosa Jürg Marquard, a Magyarországon a Playboyt és a Joyt is kiadó Marquard Media kizárólagos tulajdonosa, aki a '90-es években az akkor még liberális hangvételű Magyar Hírlapot is megvette, de aztán a lapot végül eladta.

Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője az érintett médiumok jövőjéről elmondta, hogy

a Vasárnapi Hírek és a Népszava egy integrált szerkesztőségben működik a jövőben,

ennek az új koncepciónak a kidolgozása megkezdődött, és a tervek szerint még az idén lezárulhat ez a folyamat.

Kiemelte továbbá, hogy a Népszabadság felfüggesztése is egy új helyzetet teremtett a hazai lappiacon. Hozzátette: a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrációja során Népszabadság-dolgozókkal is számolnak, ha "megoldódik a helyzetük".

Németh Péter, a Népszava főszerkesztője eddigi népszabadságos dolgozók esetleges csatlakozását teljesen normális piaci mozgásnak nevezte.

Azt mondta: a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrált szerkesztőségben folytatja a jövőben, de annak formája még nem tisztázott, hogy ez két külön lapot, vagy egyet jelent majd. A jövő héten és az azt követő időszakban ismerkednek majd meg a menedzsmenttel, ezután tudnak többet a jövőről.