Előzetesbe került a körúti robbantó

2016.10.21. 12:22

Előzetes letartóztatásba helyezte a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság - ismertette a Fővárosi Törvényszék szóvivője. A törvényszék később kiadott közleménye szerint a gyanút egyebek mellett a férfi telefonjának adattartalma, a híváslista-elemzések és tanúvallomások támasztják alá.

A Fővárosi Törvényszék szóvivője, Póta Péter azt mondta, kiemelkedően súlyos bűncselekménnyel gyanúsítják a terheltet, több emberen, hivatalos személy sérelmére, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével. Emiatt akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A szóvivő kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a gyanúsított a bíróság előtt nem tett vallomást, meg sem szólalt.

Póta Péter elmondta: a bíróság megállapította, hogy fennáll az alapos gyanú, azt alátámasztják a helyszíni szemléről készített jegyzőkönyvek, a vegyész- és a DNS-szakértői vélemény.

Közölte, a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően rendelte el az előzetes letartóztatást. Kimondta a bíróság azt, hogy a kiemelkedően súlyos bűncselekmények magas büntetési tétele miatt fennáll a szökés veszélye, emellett "nem ismert, hogy mi volt a bűncselekmény motivációja", ezért fennáll annak veszélye is, hogy a gyanúsított megpróbálja meghiúsítani a bizonyítási eljárást.

A "tárgyi bizonyítási eszközök alapján pedig fennáll a bűnismétlés veszélye" - tette hozzá.

Adatok, híváslisták

A Fővárosi Törvényszék pénteki közleményéből kiderült az is, hogy a gyanút házkutatásokról, lefoglalásokról készült jegyzőkönyvek, már elkészült szakértői vélemények, a szakértők előzetes megállapításait tartalmazó okiratok, rendőri jelentések, kamerafelvételek, a gyanúsított telefonjának adattartalma, valamint a híváslista-elemzések és tanúvallomások támasztják alá.

A bíróság figyelembe vette azt is - írták -, hogy a gyanúsított személyéhez kötődő tárgyi bizonyítékok teljes körű beszerzésére, a potenciális bűntársak körének meghatározására, a gyanúsított személyéhez kötődő tanúk kihallgatására csak a terhelt azonosítása és elfogása teremt lehetőséget.

Teréz körúti robbantás gyanúsítottját kísérik ki október 21-én a Budai Központi Kerületi Bíróság tárgyalóterméből, ahol döntöttek előzetes letartóztatásárólForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Keszthelyen fogták el

A körúti robbantással gyanúsított férfit szerdán fogták el a TEK emberei Keszthelyen. A rendőröket egy „csellel szerzett” DNS-minta vezette a feltételezett elkövető nyomára, még aznap házkutatást tartottak nála, majd Budapestre hozták. Az is kiderült, hogy az elfogott férfi apja korábban független polgármester volt a Zala megyei Karmacson. 

A Központi Nyomozó Főügyészség, a TEK és az Országos Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatót tartott az ügyben tegnap. Keresztes Imre, a főügyészség vezetője azt mondta: "Az ügyben a legfontosabb fejlemény, hogy megalapozottan gyanúsítható egy fiatalember a robbantással."