Magyarországon háromszor annyi amputációt végeznek el, mint az Európai Unió többi országában – közli a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete adatait pénteki számában a Magyar Hírlap.

A szakszervezet szerint az utóbbi években egyik kormányzat alatt sem sikerült alapvető javulást elérni az érsebészet állami egészségügyi finanszírozásában, mivel az úgynevezett rekonstrukciós érműtétekért a kórházak általában nem kapnak annyi támogatást, amennyibe a beavatkozás kerül. 

Az egyik legjellemzőbb adat, hogy egy combközépi amputációért többet fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), mint a végtag megmentését célzó, az elzáródott verőeret áthidaló műér beültetéséért vagy saját érből elkészített áthidalás elvégzéséért – írja a Magyar Hírlap.

Olcsóbb levágni, mint meggyógyítaniForrás: BSIP/BELMONTE / BSIP/Belmonte

Az augusztus 1-jén megjelent új HBCS (homogén betegségcsoportok) finanszírozás változása nem vette figyelembe az érsebészeti-angiológiai radiológiai szakmai közösség elmúlt években beadott javaslatait. Ennek következtében – hívja fel a figyelmet a szakmai érdekképviselet – továbbra sem várható javulás: 

az intézmények nem érdekeltek gazdaságilag az érbetegek ellátásában.