Vágólapra másolva!
Az egész nemzet kelt fel 1956-ban a kommunizmus és a kommunisták ellen, a forradalom és szabadságharc nemzeti ügy volt, és ma is annak kell lennie - mondta az MTI-nek szombaton Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki Münchenben ünnepi beszédet mond a helyi magyarság megemlékezésén.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár a bajor tartományi fővárosban működő Katolikus Alapítványi Főiskolán tartandó megemlékezés előtt telefonon adott nyilatkozatában kiemelte:

A nagyhatalmak 1956-ban nem álltak ki a magyarok mellett, ami megpecsételte a magyarság akkori életét. A magyarság köszönettel adózik mindazon nemzeteknek, segélyszervezeteknek, családoknak, amelyek befogadták a csaknem 200 ezer ötvenhatos magyar menekültet, azonban nincs mit köszönni a nagyhatalmaknak, amelyek cserbenhagyták a többi 15 millió magyart - tette hozzá Soltész Miklós.

Azzal, hogy a nagyhatalmak cserbenhagyták 1956-ban Magyarországot, nemcsak a menekülteknek és az otthon maradottaknak okoztak hatalmas törést, hanem a keleti blokk valamennyi országát évtizedekre reménytelenségbe taszították, és ezt újabb évtizedekre a teljes apátia követte volna, ha az elnyomott népek nem vívják ki szabadságukat 1989-1990-ben.

Soltész Miklós szerint mindez azt mutatja, hogy , a nemzeteknek önállóan kell kivívni demokráciájukat és megvalósítani életüket. Ugyanakkor összefogás is kell Európában, hiszen - ahogy mondta - megszállni lehet fegyverrel, de akár beszivárgással is. Európában ezt a beszivárgást éljük meg most is, a folyamat ellen teljes összefogásra van szükség - hangsúlyozta az államtitkár.