Az MSZP a demokratikus ellenzék legnagyobb és legszervezettebb ereje, csak vele képzelhető el a jelenlegi hatalom leváltása. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, legyen jószándékú naív, vagy előre spekuláló, az Orbán-kormányt erősíti – mondta Hiller István Kaposváron, a párt országos választmányi ülésén.

A politikus úgy vélte, az 1989. október 23-án kikiáltott harmadik köztársaság halott, intézményeinek leépítésével, lényegi tartalmuk kivonásával cserbenhagyták, ezért eljön a nap, amikor a szocialisták sok-sok társukkal együtt létrehozzák és közös akarattal kikiáltják a negyedik magyar köztársaságot.
Arra hívta fel a választmány tagjait, vegyenek részt az új köztársaság tartalmának megfogalmazásában. Beszéljenek arról, milyen egy modern, demokratikus berendezkedésű szabad, igazságos Magyarország, amely képes szomszédaival, társaival jó viszonyban élni, és amely az EU-nak megbecsült, a közösség szabályait együttesen formálni képes tagja.

Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Hiller István a Népszabadság működésének felfüggesztéséről szólva azt mondta: nem lenne 1956 sajtószabadságot valló hősei közül 2016-ban egy sem, aki helyeselné azt, amit a Népszabadsággal "műveltek". Hozzáfűzte, a szocialisták nem hiszik, hogy a lapot kizárólag gazdasági okokból juttatták oda, ahol van, ebben az ügyben politikát látnak, ezért

szolidárisak a lappal és annak újságíróival.

A választmányi ülésen megosztotta a hallgatósággal 1956-os élményeit Király Ferenc, az MSZP szolnoki alapszervezetének tagja. A nyugalmazott orvos elmondta, 22 éves orvostanhallgatóként részt vett a budapesti harcokban, fegyvereket töltött, barikádokat épített, látta ahogy harcostársai Molotov-koktélokat dobtak a tankokra.