Egyetemisták '56-ban: Sztálinizmus pusztuljon!

Vágólapra másolva!
Az egyetemisták az egész magyar társadalmat érintő kérdéseket meg tudták fogalmazni 1956-ban – mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Történeti Intézetének igazgatója, dr. Borsodi Csaba. 
Vágólapra másolva!

Az igazgató az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában beszélt az egyetemistáknak a forradalom és szabadságharcban betöltött szerepéről.

Azt mondta, az egyetemisták 1956-ban látták, hogy

a hallott propaganda és a valóság éles ellentétben van egymással.

Kezdetben még csupán az egyetemi életet tárgyalták meg hallgatói körökben, később azonban az ország általános problémáit is megfogalmazták. Kiáltványokat, röplapokat készítettek, amelyeken többek között szabad választásokat, többpártrendszert és a szovjet csapatok kivonását hangsúlyozták, és elhatározták, hogy hangot is adnak követeléseiknek.

Dr. Borsodi Csaba azt mondta, 1956-ban az ELTE oktatói és hallgatói már október 6-án emléksétát szerveztek a Kerepesi úttól a Batthyány-örökmécsesig az aradi vértanúk tiszteletére. Ezt a megmozdulást később már tüntetésnek is nevezték, többek között azért is, mert olyan kiáltások hangzottak el, mint például

"Nem állunk meg félúton!" vagy a "Sztálinizmus pusztuljon!"

Pár nappal később, október 10-én az egyetemisták kiadtak egy felhívást is, amelyben leírták, hogy bojkottálják a kötelező oroszoktatást. Ezt követően Szegeden, Pécsen, Debrecenben, Miskolcon és Budapesten is megalakultak a független hallgatói szervezetek.

Október 22-én szinte az összes budapesti egyetemen elhatározták, hogy részt vesznek az írószövetség által meghirdetett tüntetésen. Budán csendes, Pesten hangos tüntetésekre készültek az egyetemisták – mondta Borsodi Csaba.