Orbán Viktor: Semmilyen politikai zsarolásnak nem engedünk

Harrach Péter; Orbán Viktor; Lázár János
Budapest, 2016. október 24. Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 24-én. Jobbról Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), a háttérben Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője (k). MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben azt mondta, nem jelent biztonsági kockázatot a letelepedési kötvény, mert bármikor visszavonhatják az állampolgárságot, ha ez indokolt. Orbán a jobbikosoknak azt üzente: „a döntést mi fogjuk meghozni, semmilyen politikai zsarolásnak nem fogunk engedni”.
Vágólapra másolva!

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a letelepedési kötvényekről kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt. Mirkóczki azt mondta, hogy tagadhatatlan, hogy a bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés van, és a letelepedési kötvényeknél megvan a veszélye, hogy terroristák érkeznek az országba. Márpedig szerinte „a biztonság előbbre való, mint a pénz”.

Orbán Viktor erre azt válaszolta, hogy szerinte nem jelent kockázatot a letelepedési kötvény, mert bármikor visszavonhatják az állampolgárságot, ha ez indokolt. Orbán azt is mondta, hogy azért volt erre a kötvényre szükség, mert „szorult helyzetben” finanszírozni kellett az országot, és ezt a nemzetközileg bevett gyakorlatot választották. Mivel azonban felminősítették az országot, az összes állampapír-konstrukciót felülvizsgálják, átalakíthatják vagy ki is vezethetik a letelepedési kötvényt. Orbán a jobbikosoknak azt üzente:

a döntést mi fogjuk meghozni, semmilyen politikai zsarolásnak nem fogunk engedni.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Harangozó Tamás szocialista politikus azt kérdezte Orbántól: Találkozott-e személyesen a nemzetközi körözés alatt álló Ghaith Pharaonnal, aki sajtóhírek szerint a miniszterelnök szomszédságában lakik? Nem jelent-e ez biztonsági kockázatot? Orbán először annyit mondott, hogy „a szóban forgó úr” letelepedésének nemzetbiztonsági kockázatát megvizsgálta a magyar hatóság, és nem talált ilyet. Majd viszontválaszában arról beszélt, hogy ez az egész

lehet, ugyanis egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást Ghaith Pharaon beutazásával kapcsolatban. Ha ugyanis valakit keres az FBI, furcsa, hogy 24 évig szabadlábon maradhat. Orbán azt tanácsolta Harangozónak: „legyen óvatos, nehogy ön is része legyen egy amerikai titkosszolgálati játszmának”.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt, hogy a Társaság a Szabadságjogokért két év pereskedés után szerezte meg az adatokat a Miniszterelnökségtől arról, hogy a miniszterelnök személyesen rendelt el soron kívüli kormányzati ellenőrzést a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatott civil szervezetekkel szemben. A kormányfő 2015 februárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitungban arra a kérdésre, hogy csak a véletlen műve volt-e, hogy a civil szervezetek működését taglaló beszéde után hatósági eljárás indult az egyik érintett ellen, azt a választ adta, hogy „most hallom először”, Kunhalmi Ágnes szerint.
Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte az ellenzéki politikust, olvassa el újra akkori válaszát, mert az azt jelentette, hogy most hallja először ezt az összefüggést. Orbán azt is mondta, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) van egy kormány által jóváhagyott éves ellenőrzési terve.

Ezen kívül soron kívüli ellenőrzéseket is lefolytathatnak,

méghozzá úgy, hogy minden esetben a kormány, a miniszterelnök vagy a hivatal irányítását ellátó Miniszterelnökséget vezető miniszter jár el – tette hozzá. Minden ügyben, ahol vizsgálat zajlik, ezt az eljárásrendet követik – mondta, arra kérve a képviselőt, hogy ezt a jogot se a kormánytól, se tőle ne vitassa el.