Csalóktól, zsebtolvajoktól féltik a temetőbe menőket

halottak napja, temető, Fiumei úti Sírkert
Vágólapra másolva!
A rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését, egyben fokozott óvatosságra kéri őket. Szombaton vagy hétfőn talán kisebb lesz a tömeg.
Vágólapra másolva!

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából tartott sajtótájékoztatót október 25-én, kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben. Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője arra kérte a négynapos ünnepen a temetőkbe látogatókat, hogy fokozottan figyeljenek az idős emberekre, akik kevésbé képesek vigyázni értékeikre. Mint mondta,

évente több mint húszezer vagyon elleni bűncselekményt követtek el az idősek sérelmére.

Vigyázni kell a tolvajok miatt

Felhívta a figyelmet arra, hogy az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak - kerékpárok, csomagok, táskák - könnyű prédát jelentenek. A rendőrség kéri, hogy a temetőbe látogatók a zsúfolt közlekedési eszközökön és a temetők környékén fokozottan figyeljenek a zsebtolvajok, alkalmi tolvajok megjelenésére.

Németh Ágnes fontosnak nevezte, hogy parkolás után mindenki zárja be az autóját, az utastérből pedig minden csomagot és iratot rakjon el a csomagtartóba, sőt ha kell, vigye magával. Azt javasolta, hogy a temetőkben a kézitáskát, a kabátot, a hátizsákot is őrizzék, ne hagyják a sírokon.

Vasárnap lesz legnagyobb a forgalom

Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője arról beszélt, hogy aki teheti, annak szombaton vagy hétfőn célszerű kilátogatnia a temetőbe, mert akkor várhatóan kisebb lesz a forgalom a közutakon és kevesebben lesznek a temetőkben is.

A közutakon és a temetők környékén október 28-ától november 4-éig fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani.

A temetők környékén elsősorban a forgalmat segítik majd, de a szabálytalanul közlekedőkkel szemben is fellépnek.

A rendőrség mindenkit fokozott óvatosságra int halottak napja környékén Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A rendszeresen vezetők legyenek türelmesebbek

A rendőrség arra kéri a kerékpárosokat, hogy viseljenek láthatósági mellényt. Javasolják azt is, lehetőség szerint úgy tervezzék a temetőlátogatást, hogy még sötétedés előtt hazaérjenek, mert a nappali órák biztonságosabbak.

Az ezredes

arra kérte a rendszeresen vezetőket, hogy legyenek türelmesebbek azokkal, akik csak az ünnepi alkalmakkor veszik elő az autót.

A temetők környékén változhat a forgalmi rend

Az autósok figyeljenek oda a temetők környékén kialakított ideiglenes forgalmi rendre, hiszen nem biztos, hogy a korábban megszokott útvonalakon tudnak majd közlekedni. Aki autóval indul útnak, ellenőrizze a gépkocsi műszaki állapotát indulás előtt,

ha még nem tette, akkor szereltessen fel téli gumit, és az időjárási, látási viszonyoknak megfelelően közlekedjen

- kérik a rendőrök.

A polgárőrség is figyel majd

Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke arról számolt be, hogy a polgárőrség - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően - fokozott szolgálatot tart a temetők környékén. A rendőrség stratégiai partnereként elsősorban a temetők balesetmentes megközelítésére, a parkolók biztonságára és a látogatókra figyelnek majd.