Gyerekek ezreinek nincs lakcíme

Orbán évértékelő
Évértékelő beszédet mond Orbán Viktor kormányfő Budapesten, a Várkert Bazárban.
A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője.
2016.02.28.
Balog Zoltán,
Orbán évértékelő Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Várkert Bazárban. A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője. 2016.02.28.
Vágólapra másolva!
Gyerekek ezrei esnek el szinte minden szociális ellátástól amiatt, mert nincs érvényes magyarországi lakcímük – írta a Magyar Nemzet. Az a család sem kaphat gyest, családi pótlé­kot és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, amelyiknek nincs lakcíme.
Vágólapra másolva!

Négyezer gyermeknek nincs érvényes magyarországi lakcíme, így

ők szinte minden szociális ellátástól elesnek, mivel azok igénybevételéhez bejelentett lakcím kell

– írta a Magyar Nemzet. További 1500 kiskorúnak csak települési szintű lakcíme van, ami megnehezíti az ellátáshoz való hozzáférést.

Civil szervezetek hívták fel a problémára Balog Zoltán miniszter figyelmét Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mindezt Balog Zoltán erőforrás-miniszternek szóló nyílt levelében több, gyermekjogokkal és lakhatási szegénységgel foglalkozó civil szervezet is felvetette. A levél célja, hogy elérje: a kormány végre tegyen azonnali lépéseket annak érdekében, hogy a lakcím nélküli gyerekek hozzájussanak az alapvető ellátásokhoz, és élhessenek jogaikkal.

Szinte semmi sem jár

A civil szervezetek emlékeztettek: az államilag támogatott egészségügyi ellátásra is csak az a gyerek jogosult, akinek van bejelentett lakó- vagy tartózkodási helye.

Gyest, családi pótlékot és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt is csak az a család kaphat, amelyiknek van bejelentett lakóhelye,

ahogy az ingyenes gyermekétkeztetés is csak ezzel lehetséges.

Ezenfelül a települési támogatások igényléséhez (ilyen például a gyógyszertámogatás vagy az átmeneti segély) szintén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hely kell.

Sok ezer olyan család van, amely hosszú éveken keresztül él szívességi lakáshasználóként vagy olyan albérletben,

ahol a tulajdonos nem járul hozzá a lakcímbejelentéshez.