Széklet fertőzhette meg a gödöllői iskolásokat

Vágólapra másolva!
Széklettel terjed a hepatitis A vírusa, ami közel 20 középiskolást fertőzött meg Gödöllőn és Aszódon. A sorozatos megbetegedések után bezárattak egy helyi gíroszost is, viszont nem biztos, hogy ennek köze van a vírus terjedéséhez.
Vágólapra másolva!

Nincs hepatitisjárvány Gödöllőn, inkább csak „betegséghalmozódásról” beszélhetünk – mondta az Origónak Vörös József városi tiszti főorvos, annak kapcsán, hogy

19 középiskolás és fiatal felnőtt kapott májgyulladást Gödöllőn és Aszódon.

Közülük 17 embert kórházban is kezeltek, írta a megbetegedésekről elsőként beszámoló Blikk. A lap azt is tudni vélte, hogy a betegeket egy pont kötötte össze:

ugyanannál, a vasútállomáson álló gíroszosnál szoktak ebédelni.

Bezárták, de nem azért

A gyorsétkezdét bezáratták a csoportos megbetegedések után, ám úgy tudjuk, nem azért, mert hepatitis A vírus nyomait találták volna náluk.

Vörös József szerint sem egyértelmű, hogyan kapták el a vírust a gödöllői diákok – a 19 fertőzött közül ugyanis heten biztosan nem ettek az említett gíroszosnál, jelenleg

semmilyen objektív bizonyíték nem áll rendelkezésre, hogy az érintett vendéglátó egység a fertőzés forrása.

Bárki megfoghatta

Így csak annyi biztos, hogy a fertőző májgyulladás

széklettel, azzal való érintkezéssel terjed.

A kiindulási pontot azért sem könnyű meghatározni, mert a kórt bárki továbbadhatja: elég, ha az egyik beteg diák nem túl tiszta kézzel használja az iskolai számítógép egerét, amit aztán egy almát rágcsáló osztálytársa fog meg legközelebb.

Sokáig lapult

Ráadásul, a most kórházban kezelt fertőzöttek egy hónappal ezelőtt kaphatták el a vírust, hiszen a hepatitis A típusának átlagos lappangási ideje 28-30 nap, de előfordulhat 50 napos tünetmentes időszak is.

Vörös József úgy tudja, az ellátott diákok egyikénél sem alakultak ki szövődmények – a fertőző májgyulladás ezen formája enyhe lefolyásúnak számít, és a legyőzött betegség később életre szóló immunitást jelent a vírusfajta ellen.

Hivatalból packáznak

Felmerül ugyanakkor a kérdés, ki és miért záratta be a gíroszost. Vörös az MTI kérdésére reagálva csak annyit mondott, hogy erről nem az ÁNTSZ döntött. Több hivatalnál próbáltunk érdeklődni, de

elutasító választ kaptunk,

többnyire a nyilatkozati engedély vagy illetékesség hiányára hivatkoztak a megkérdezettek.

Végül kiderült, hogy a létesítményt felfüggesztő hatóságot csak a Gödöllői Járási Hivatal nevezheti meg. Hozzájuk is elküldtünk írásbeli kérdéseinket – ha lesz válasz, frissítjük cikkünket.