Szijjártó Péter: Olaszország tartsa be a szabályokat

Szijjártó Péter magyar , Nikosz Kociasz görög , Ivica Dacic szerb és Nikola Poposzki macedón külügyminiszter, valamint Volkan Bozkir, Törökország uniós ügyekért felelős minisztere az Országházban
Vágólapra másolva!
Ha Olaszország betartaná a schengeni közös szabályokat, jóval kisebb lenne a bevándorlási nyomás az EU-n – mondta Szijjártó Péter. A külügyminiszter az olasz kormányfő kijelentésére reagált, amiben Matteo Renzi a közép-európai országokat bírálta, amiért nem segítenek a migránsválság megoldásában.
Vágólapra másolva!

Az olasz miniszterelnök a közös szabályokat betartó közép-európai országokat támadja, miközben országa nem teljesíti a schengeni kötelezettségeket; pedig

ha Olaszország betartaná a közös szabályokat, kisebb lenne a bevándorlási nyomás az EU-n

– közölte Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A magyar külügyminiszter arra reagált, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök kedden azt mondta, ha Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia "erkölcsi leckét adnak a migránsokról, de utána nem segítenek", és "csak a pénzünket akarják, az olaszok pénzét el is felejthetik".

Mint arról az Origo is beszámolt, Matteo Renzi úgy fogalmazott:

az olasz kormány "kész megvétózni az Európai Unió költségvetését" is, ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban kifejtette: az olasz miniszterelnök "teljesen félreérti a helyzetet".

Az európai uniós források ugyanis járnak a közép-európai országoknak,

ráadásul a közép-európai országok európai uniós csatlakozásukkal megnyitották piacaikat a nyugat-európai, köztük az olasz vállalatok előtt, amelyek komoly profitra tettek szert ezeken a piacokon.