Újra előzetesbe került Budaházy György

2016.10.27. 21:40

Csütörtök este újra előzetes letartóztatásba került Budaházy György. A férfit augusztus végén első fokon 13 év börtönre ítélték terrorizmus miatt. Az ügyész azonban fellebbezett, amikor a férfi kikerült az előzetesből, az ügyvédje szerint ez lehet az oka, hogy most szigorították az ellene hozott kényszerintézkedést. Morvay Krisztina közkegyelmet adna a Hunnnia-ügy minden szereplőjének.

Csütörtök este újra előzetes letartóztatásba helyezték Budaházy Györgyöt – írja az Mno.hu. A korábban 13 év börtönre ítélt Budaházyt a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe szállították. 

Budaházy György az ellene és tizenhat társa ellen terrorcselekmény bűntette miatt indult per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken augusztus 30-ánForrás: MTI/Mohai Balázs

Az Mno.hu úgy értesült Budaházy György családtagjaitól, hogy a rendőrség nagy erőkkel vonult ki  a házukhoz este fél hat körül. 

Az ügyvédje nem érti

Budaházy ügyvédje a lapnak azt mondta, hogy ő eddig nem kapott tájékoztatást az előzetes letartóztatás újbóli elrendeléséről. Védence korábban már volt előzetes letartóztatásban, kiengedése után azonban az ügyész fellebbezett, és feltehetően ennek hatására másodfokon újra elrendelték a szigorúbb kényszerítő intézkedést. 

„Érthetetlen a bíróság döntése, mert vizsgálni kellett volna, hogy Budaházy a szabadon töltött két hónap alatt megpróbált-e elrejtőzni, befolyásolt-e tanúkat, vagy fennállt-e a bűnismétlés veszélye.  Az előzetes letartóztatás elrendelésének ugyanis ezek a feltételei” – mondta Szikinger István.

Morvay közkegyelmet adna

Budaházy október 26-án a Kuruc.infó-nak azt írta, hogy ezen a napon a rendőrség az ügyükben lakhelyelhagyási tilalommal sújtott vádlott társainál járt, hogy tájékozódjon a nyomkövető eszköz beüzemelésének lehetőségéről a házi őrizet helyén, mert a Fővárosi Ítélőtábla – ahová az ügyük felkerült – erre utasította őket. 

Ebből Budaházy arra a következtetésre jutott, hogy szigorítani akarják a velük szemben érvényben lévő kényszerintézkedést. 

A szigorítás jelentheti azt, hogy akik már most is házi őrizetben vagyunk, azokat be akarják vinni előzetes letartóztatásba a börtönbe”  – írta az oldalon Budaházy.

Az este Morvay Krisztina, független EP-képviselő közleményében arra kérte a Jobbik, illetve a Fidesz parlamenti képviselőit, hogy részesítsék közkegyelemben  Budaházyt és a Hunnia-ügy többi vádlottját.

13 évre ítélték első fokon

Budaházy Györgyöt augusztus végén a Fővárosi Törvényszék első fokon 13 év börtönre ítélte terrorcselekmények elkövetése miatt. 16 társa közül egy 12 évet, négy 10 évet, egy további pedig 9 évet kapott.  Ketten kaptak két év körüli felfüggesztett szabadságvesztést, a többieket pedig 5–7 év közötti letöltendő szabadságvesztésre ítélték. 

A vád szerint az általa vezetett szervezet, a Magyarok Nyilai a felelős a 2000-es években több MSZP- és SZDSZ-iroda, illetve több képviselő otthona ellen elkövetett Molotov-koktélos támadásokért. Budaházy tagadta a vádakat. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK