Palkovics: Tovább nőhet az itt tanuló külföldi hallgatók aránya

Balog Zoltán; Bódis József; Novák Katalin; Palkovics László; Török Ádám
Budapest, 2016. október 27. Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, Jorgosz Vasziliu volt ciprusi köztársasági elnök, Palkovics László, az Emmi oktatásért felelős államtitkára és Török Ádám, az MTA főtitkára (b-j) a hazájuk politikai, üzleti, tudományos és kulturális életében meghatározó szerepet betöltő, egykor Magyarországon tanuló diákok részvételével zajló Nemzetközi Alumni Találkozón a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében 2016. október 27-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kormány szándéka, hogy növekedjen a külföldi felsőoktatásban tanulmányokat, résztanulmányokat folytató magyar diákok száma, és emelkedjen a magyar felsőoktatási intézményekben tanuló külföldi hallgatók aránya - mondta az oktatási államtitkár a Nemzetközi Alumni Találkozó második napján.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a diákok mintegy 10 százaléka tanul külföldön, ennek nőnie kell, 20 százalékra vagy még annál is többre – mondta Palkovics László. A felsőoktatási stratégia azt tartalmazza, hogy a külföldi hallgatók száma 2024-re 15 százalékra emelkedjen, most ez az arány 9 százalék.

Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, Jorgosz Vasziliu volt ciprusi köztársasági elnök, Palkovics László, az Emmi oktatásért felelős államtitkára és Török Ádám, az MTA főtitkára (b-j) a találkozón Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az oktatási államtitkár értékelése szerint a felsőoktatási a legstabilabb rendszer volt, ami hozzájárult a társadalmi mobilitáshoz is, s képes volt arra is, hogy a létszámbeli ugrást kezelje, ami igen látványos fejlődést eredményezett.

Az elmúlt években a nagyobb léptékű reformok megvalósultak, sebességváltás történt a felsőoktatásban.

Kitért arra is, hogy a most felsőoktatásba járó hallgatók kétharmadának olyan munkája lesz néhány évtizeden belül, amit ma még nem is lehet meghatározni.

Bajok a bolognai rendszerrel

A hallgatói létszám növekedésével ugyanakkor a tanár-hallgató közvetlen viszony megszakadt, és a bolognai rendszer sem támogatja a személyre szabott oktatást. Ugyanakkor erre a kapcsolatra szüksége van a hallgatóknak, erre megoldást kell találni - mutatott rá az államtitkár.

Palkovics László előadásában beszámolt arról a célkitűzésről is, hogy a teljes állami támogatás 10 százalékát kell kutatásra fordítani 2019-re, ehhez jönnek még további alapok.

A kétnapos alumni találkozót az egykor Magyarországon tanuló diákok számára rendezték meg, akik hazájuk politikai, üzleti, tudományos és kulturális életében meghatározó szerepet töltenek be.