Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere, Usztics Mátyás színész, Budaházy Edda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és többek között a Barikád című hetilap is komoly összegeket kapott a Jobbik pártalapítványától az utóbbi években. A Gyarapodó Magyarországért Alapítványon keresztül finanszírozza a radikális párt a hátországát és a médiáját. 

A Jobbik az országgyűlés által meghatározott párttámogatásának nagy részét az általa alapított Gyarapodó Magyarországért Alapítványnak (GYMA) adja. Ezen keresztül finanszírozza a párt a különféle médiumait, másrészt a többnyire szélsőjobboldali mozgalmi bázist és fórumokat. 

A Jobbik hátországának finanszírozási ábrájaForrás: atlatszo.hu

Támogatás nélkül nem ment volna

A GYMA négy év alatt összesen 83 millió 633 ezer forintot juttatott a Barikádot kiadó Magyar Hírek Kft.-nek a hetilap kiadására, illetve egyszer egy díszkötéses kiadásnak a támogatására, valamint előfizetésekre. A kft. korábban Vona Gábor tulajdonában volt, jelenleg Forrai Richárdnak, az Iránytű Intézet vezetőjének a tulajdonában van.

Alapítványi támogatás nélkül nem valószínű, hogy az újság talpon tudott volna maradni. 2013-ban a Magyar Hírek alig négymillió-háromszázezres eredményt ért el, miközben a Gyarapodó Magyarországért tizenhatmillió forinttal támogatta a kiadást, és kilencmillió-háromszázezer forintos összegben fizetett elő a lapra – ami a cég éves árbevételének majdnem egytizedét jelenti.

Kapott a HVIM is

Az Iránytű Intézet Kft. a pártalapítvány listáján szereplő összes szervezet közül a legtöbb pénzt kapta: a 2015-ös támogatások nélkül is 170 millió forint fölött jár. A fenti összeg különböző tanulmányokból és egy 34 650 000 forintos közvélemény-kutatásból tevődik össze. Az Iránytű tulajdonosa és ügyvezetője ugyanaz a jobbikos pénzember, a közgazdász végzettségű 36 éves Forrai Richárd, Vona Gábor pártelnök korábbi személyes tanácsadója, a Jobbik korábbi frakcióigazgatója.

A Hatvannégy Vármegye Alapítvány több éven át összesen harmincnyolcmilliót kapott különböző célokra a Jobbik pártalapítványától. A fenti összeg magában foglalja például az ásotthalmi Turul-szobor, vagy a Rózsa Sándor és a magyar mondavilág szoborcsoport állítását, de számos rendezvénynek, így például a Magyar Szigetnek, Székely Szigetnek a finanszírozását is.

Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai "gyilkosok emlékműve" feliratú lepedőt helyeztek el a Szabadság téri szovjet emlékművönFotó:  Origo

Botrányok

A Magyar Szigeten az utóbbi években több jelentős botrány is volt. 2009-ben bőrfejűek támadtak a verőcei cigányokra: a Magyar Szigetre tartó, „fehér Magyarországot" hirdető fiatalok egy terhes nőt és egy fiatal roma fiút vertek meg. 2010-ben életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták a Hetek című hetilap munkatársait a fesztiválon. 2011-ben a Sun szerint a Magyar Szigeten náci karlendítéssel köszöntötte a színpadon fellépő Sagát, a 77 embert lemészároló Anders Behring Breivik egyik kedvenc előadóját a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt titkára.

Érpatak polgármestere a felügyelőbizottságban

Az Örökség Őrzői Egyesület 2013-ban könyvkiadásra kétmillió forintot kapott. A Magyar Hüperiónt kiadó szervezetben az érpataki polgármesterként a Becsület Napját önkormányzati rendezvényként éveken át megünneplő Orosz Mihály Zoltánnak is tisztsége van a felügyelőbizottság tagjaként.

Orosz ugyan függetlenként, de a Jobbik támogatásával nyert a legutóbbi polgármesteri választáson. A felügyelőbizottsági tagság elfogadásáról szóló, Érpatakon aláírt nyilatkozatánál pedig Dúró Dóra személyi titkára tanúskodott, ami Orosz és a párt közötti szoros kapcsolatra utal.

Orosz Mihály Zoltán korábban egy kisebb rendezvény keretében felakasztott két izraeli politikust, a volt államfő Simon Pereszt és a miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut ábrázoló bábutForrás: Youtube

Pénz az Alfahírnek

Fontos megemlíteni az Azonosságtudat Alapítványt is, amely szintén ásotthalmi székhellyel van bejegyezve, és amely kiadja Toroczkai lapját, a Magyar Jelent. Ez az alapítvány is közel 10 millió forint támogatást kapott 2011-2012-ben. De ugyanígy ásotthalmi székhellyel van bejegyezve az Innovatív Kommunikáció Alapítvány is, amely szintén több mint 3 millió forinttal támogatta a Magyar Jelen kiadását.

Az Alfahír működtetésének támogatására a Jobbik-pártalapítvány kiadási listája szerint 2014-ben huszonnégymillió,  2015-ben pedig harminchétmillió forintot adott  a Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítványnak (KMA). A KMA tisztségviselői egytől egyig jobbikos politikusok: a kuratóriumban Silhavy Máté elnök mellett Balczó Zoltán és Schön Péter, a felügyelőbizottságban Szilágyi György elnök mellett Volner János és Gyöngyösi Márton foglal helyet.

Fontos megemlíteni a Kollégium a Jövőért Alapítványt is, mivel ezen a szervezeten keresztül fizették az Atilla Király Népfőiskola oktatássorozatát több mint 30 millió forint értékben 2012 és 2014 között. Ezen alapítvány vezetői szintén egytől egyig jobbikos politikusok: Staudt Gábor, Schön Péter, illetve Szabó Gábor.

Az Európai Önazonosság és Hagyomány Egyesületet nem találtuk a hivatalos bírósági nyilvántartásban, de ez is kapott a működésére több mint 10 milliót 2014-ben.

Gyöngyöspata

Úgy látszik, hogy a Jobbiknak nagyon fontos Gyöngyöspata település, mivel látható, hogy a pártalapítvány számos helyi jobbikos rendezvényt a Gyöngyöspatai Iskola Alapítványon keresztül finanszírozott meg. (Bár iskoláról szó sincs egyetlen tételben sem.) Ugyanígy tettek a Vári Pincék Egyesülete Gyöngyöspata tekintetében is. Itt sem például a pincefelújítást támogatta a Jobbik, hanem a 2012-es Patai Palóc Napok rendezvényt 3,7 millió forinttal.

A Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet is kapott majdnem 3 millió forintot különböző rendezvények tartására. A szervezet székhelyeként a Hazatérés temploma van bejegyezve,  a szervezet elnöke pedig dr. Mészárosné Hegedűs Zsuzsanna, aki nagy valószínűséggel Hegedűs Lóránt rokona.

Usztics Mátyás tanulmányt írtForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Budaházy testvére is kapott pénzt

A Jobbik-közeli színész, Usztics Mátyás is kapott 400 000 forintot egy tanulmány elkészítésére, de Budaházy György testvérének, Eddának is adtak 420 000 forintot az elmúlt két évben. Usztics színháza, a Nemzeti Kamaraszínház 1,6 millió forintot kapott egy csángóföldi előadássorozat elkészítésére.

A Rákóczi Szövetség is minden évben kapott támogatást a Jobbiktól, de ennek összege jócskán elmarad például a Hatvannégy Vármegye Alapítványétól.

A határon túl is terjeszkedik a Jobbik. Támogatást kapott a VIA NOVA ICS – az MKP ifjúsági tagozata – egymillió forint összegben, de 900 000 forintot kapott 2013-ban a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye is arra, hogy hírportált indítson. Támogatja a Jobbik ezenfelül az Erdélyi Magyar Ifjakat is minden évben több millió forinttal, hol épp honlapfejlesztésre, hol pedig az EMI tábor megrendezésére adott pénzt.