9000 pulykát kell leölni Békésben madárinfluenza miatt

2016.11.03. 22:14

9000 pulykát kell leölni egy Békés megyei gazdaságban, mert madárinfluenza vírus jelenlétét mutatták ki a Nébih szakemberei. Szállítási korlátozásokat is bevezetnek a járvány terjedésének megakadályozására.

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy pulykákat tartó Békés megyei gazdaságban. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Madárinfluenza FüzesgyarmatonForrás: MTI/Rosta Tibor

A szaktárca a közleményben jelezte, hogy a kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán még sosem fordult elő emberi megbetegedés.

Védőkörzetet jelöltek ki

A vírus elterjedésének megakadályozása érdekében 9000 pulykát, a tótkomlósi gazdaság teljes állományát leölik az állategészségügyi szolgálat szakemberei, a gazdaság állami kártalanítást kap. Ezt az egészséges állományok védelme és az exportképesség fenntartása érdekében már a gyanú alapján megkezdte a hatóság - tették hozzá.

A szakemberek a gazdaság körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek.

A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozásokat is bevezetnek.

Védet helyen kell etetni, itatni

A korlátozások a 3 kilométeres védőkörzeten belül Tótkomlóst és Nagyért érintik, a 10 kilométeres körben pedig Békéssámsont, Kaszapert, Végegyházát, Mezőhegyest, Nagyért, Ambrózfalvát, Pitvarost, Csanádalbertit, ahol a teljes belterületre és a külterületre részben vagy egészben kiterjed. Kardoskúton, Nagybánhegyesen, Mezőkovácsházán, Királyhegyesen és Makón csak a külterületek érintettek részben vagy egészen.

A veszélyeztetett területeken - ahol tipikusan, nagy létszámban baromfit tartanak, továbbá a Ramsari Egyezményben meghatározott vizes élőhelyeken és környezetükben - a gazdaságok általános járványvédelmi intézkedéseit az országos főállatorvos utasítására zárt tartással kell kiegészíteni.

A zárt tartás szabályai szerint az állatokat a vadon élő madaraktól védett helyen kell etetni és itatni.

Tavaly februárban volt utoljára

A közlemény emlékeztet arra, hogy a H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is.

Magyarországon hosszú járványmentes időszakot követően utoljára 2015 februárjában kellett megküzdeni ezzel a betegséggel.A gazdasági károk minimalizálása érdekében az országos főállatorvos kezdeményezte az Országos Járványvédelmi Központ felállítását, valamint a Válságkezelési Terv életbe lépését.