Schmidt Mária is megszólalt az 56-os plakát ügyében

"Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!ú" ÉPÜLET épületfotó falfestmény felirat FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA Lakóépület
Budapest, 2016. október 13. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából készített, Dózsa Lászlót ábrázoló falfestés a XIV. kerület Nagy Lajos király útja 155. szám alatti társasház falán 2016. október 13-án. Az akkor 14 éves forradalmárt az ÁVH-sok úgy megverték, hogy a klinikai halál állapotába került, majd tömegsírba temették. A sírásó észrevette, hogy mozog és – a tiltás ellenére – megmentette attól, hogy élve eltemessék. A kádári megtorlás során nem találták meg, mivel a nyilvántartásban kartonján az szerepelt, hogy meghalt és eltemették. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Összehangolt, ugyanakkor korszakismeretet, történészszakmai megfontolásokat nélkülöző támadás – így reagált nyilatkozatban Schmidt Mária kormánybiztos, miután vita alakult ki arról, kit ábrázol az 1956-os forradalomra emlékező plakát. A plakáton az 1956-os forradalom egyik hőse, Dózsa László színész szerepel, és nem egy köztörvényes bűnöző.
Vágólapra másolva!

1956 hőseinek hitelét akarják rombolni – állítja nyilatkozatában Schmidt Mária kormánybiztos, az 1956-os Emlékbizottság társelnöke, miután vita alakult ki arról, kit ábrázol a forradalomra emlékező plakát egyik szereplője: Dózsa Lászlót vagy Pruck Pált.

A 168 Óra arról írt, hogy a Life magazin emlékezetes felvételén szerintük nem az akkor 14 éves Dózsa László, hanem a 15 éves Pruck Pál szerepel.

Schmidt Mária nyilatkozatában többek között azzal érvel, hogy

a fényképen látható Dózsa László már évekkel ezelőtt egyértelműen azonosította önmagát,

ezt egy, a Terror Háza Múzeumnak adott videointerjúban, majd pedig a fotó felhasználásához szükséges írásos nyilatkozatában is megerősítette, míg Pruck Pál 1956-os szabadságharcos tevékenységéről máig semmilyen dokumentum nem áll rendelkezésre, családtagjai pedig egyszer sem jelentkeztek, annak ellenére, hogy a felvétel és Erich Lessing fotója széles körben ismert volt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából készített, Dózsa Lászlót ábrázoló falfestés a XIV. kerület Nagy Lajos király útja 155. szám alatti társasház falán Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Schmidt Mária szerint Pruck Pál többszörösen büntetett köztörvényes bűnöző volt, akit a Kádár-rendszer legelvetemültebb propagandistái visszatérően szerepeltettek a forradalom lejáratásának igazolására.

A történész azt is írja, nem ez az első alkalom, és nem is az utolsó, amikor egyes sajtóorgánumok és újságíróik 1956 hőseinek hitelét akarják rombolni.

Dózsa László színész és rendező, az 1956-os forradalom hőse, akit a szovjetek lelőttek, szándékuk szerint kivégeztek. Tömegsírba dobták a 14 éves fiút, de az egyik sírásó észrevette, hogy a fiú még mozog. Titokban kórházba vitték, ahol 10 órás műtét után megmentették az életét. Sokáig kómában volt utána, két repesz mind a mai napig a koponyájában van, de túlélte.