Földes László Hobo írásából és válogatásából készül előadás „A Gulag virágai" címmel a Nemzeti Színházban. A produkciót Vidnyánszky Attila rendezésében a Gulág-emlékév keretében mutatják be november 12-én.

800 ezer magyar emberre emlékeztet a Gulag virágai című előadás.Forrás: http://gulaghistory.org

70 év telt el

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Gulág-emlékbizottság tagja az előadás pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az emlékévet mintegy másfél évvel ezelőtt indították el és a jövő év elejéig fog tartani.
Az a célunk, hogy emlékeztessünk arra a 800 ezer magyar emberre, akiket a II. világháború végén, a II. világháború után hurcoltak el Magyarországról: „A Gulag emlékév keretében igyekeztünk minél több településre eljutni, több mint 250 településen valósulnak meg az emlékévvel kapcsolatos rendezvények, emléktábla avatások. Igyekszünk minél többféle módon, leginkább a fiatalokhoz eljuttatni ennek a történelmi korszaknak a valóságát, mindamellett, hogy az áldozatok részére is szeretnénk az elégtételt megadni.- mondta, hozzátéve: áldozatuk olyan mértékű volt, hogy 70 évvel később is kötelessége a nemzetnek, hogy rájuk emlékezzen. Ezért is fontos és különösen aktuális most a Gulag virágai című darab az emlékbizottság számára is.

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Gulág-emlékbizottság tagja.Fotó: Adrián Zoltán - Origo
A Gulag virágai című darab a második világháborúban a szovjetek által megszállt területen született fiú történetén és sorsán keresztül mutatja be a Gulag életének egy részét: az 1960-as években járunk, Brezsnyev idejében. A Perm-36-os lágerben november 7-i ünnepségre készülnek. A rabokat felszólítják: szereplőként vagy szerzőként vegyenek részt a műsorban. Vagyis éltessék azt a rendszert, amely őket rabságban tartja – hátborzongató abszurditás. A kultúrfelelős és a tangóharmonikás egy barakkban tartja a szereplőválogatást, és itt folyik a beérkezett írások felolvasása, szelektálása, és szól a zene. Végül a díszelőadás is itt kezdődik el.

 

15 éve dolgoznak együtt Hoboval

Vidnyánszky Attila, a darab rendezője elmondta, 15 éve dolgozik együtt Hoboval, a darab ötlete már Debrecenben megszületett, az emlékév felgyorsította a darab létrejöttét. A Nemzeti Színház igazgatója bízik abban, hogy a Gulag virágai az egész országra és a határon túli településekre is eljut majd. Vidnyánszky Attila egyébként úgy érzi, személyesen is érintett:
Én személyesen is érintett vagyok, nagyapám révén, aki majd 5 évig „élvezte" a Gulag iszonyatát, úgyhogy van személyes indíttatás is a munkánkban.

Vidnyánszky Attila, a Gulag virágai rendezője.Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A rendező szerint, ha elsőre kissé idegennek is tűnnek ezek a témák a színház világától, fontos, hogy ezek is helyet kapjanak egy színház programjában.
Úgy gondolom, hogy ezek a témák: I.világháború, II. világháború, Gulag, 1956 - és készül egy Trianon szöveg is -, ezek ott kell, hogy legyenek egy színház repertoárjában és ilyen értelemben a Nemzeti Színházéban meg különösképpen. Foglalkozni kell velük, újragondolni, a jelenünket újrafogalmazni és Hobo jó partner ebben, hogy sokat és jól gondolkozzunk fontos kérdésekben. – mondta Vidnyánszky Attila.

A bemutató november 12-én lesz.Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A rendező az előadás látványvilágáról is beszélt:

Önmaga az, hogy az ember borzalmakat ábrázoljon, az nem biztos, hogy annyira hatni tud, egy idő után immunissá válik a néző is, ezért megpróbáltunk úgy csinálni, hogy az egész kort egy kicsit érzékeltetjük, annak a világnak a hangulatát behozzuk és a maga abszurditásával, a gyökerekkel is foglalkoztunk így kerül be a történetbe Lenin üvegkoporsóban.

Országszerte látható lesz a darab.Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Országszerte látható lesz

A darab a fiú életén és a táborlakók november 7-ei előadásának történetén keresztül mutatja be a munkatábor borzalmas és ellentmondásos viszonyait. Elhangzanak a Gulag fájdalmas és gyönyörűséges, néha humoros versei, történetei, a kommunista realizmus csasztuskái, indulói és jelszavai, közben a néző elé tárul az a fantasztikus művészi teljesítmény, amelyet a Gulagra hurcolt emberek hoztak létre. A produkció bemutatóját november 12-én tartják a Nemzeti Színházban, a Kaszás Attila teremben. Az előadásban Földes László Hobo, Rácz József és zenészként Pál Lajos szerepel. A november 17-i előadás után közönségtalálkozót is tartanak. A Gulag virágai című előadást nemcsak a Nemzeti Színházban játsszák majd, hanem szerte az országban.