Az alaptörvény módosításáról szavaz kedden a parlament: a változtatás – az október 2-i kvótareferendum nyomán – tiltaná "idegen népesség Magyarországra telepítését". Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a kötelező betelepítési kvóta veszélye nem múlt el. A jövő heti lesz az őszi ülésszak eddigi leghosszabb ülése: hat napon át tart. 

Az őszi ülésszak eddigi leghosszabb ülésével folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők hétfőtől hat napon át üléseznek, kedden az alaptörvény Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt hetedik módosításáról szavaznak, amely tiltaná idegen népesség Magyarországra telepítését. 

A képviselők a hétfői ülés végén szólhatnak hozzá utoljára például az alaptörvény hetedik módosításához, amiről kedden határoznak,  és ami a kormányfő szerint azt az új egységet fejezi ki, amely a kvótareferendum után jött létre.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a módosítás a nemzet új egységét fejezi kiForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Az alkotmányos identitás kérdése a jövő egyik fontos, de az is meglehet, hogy legfontosabb kérdése, és egyben a Brüsszellel fennálló vitáink summázata is" – mondta korábban a kormányfő. A változtatás értelmében idegen állampolgár Magyarország területén csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet. 

Korábban egyik ellenzéki képviselőcsoport sem támogatta feltétel nélkül a módosítást, így kérdéses, hogy a kétharmados indítványt el tudják-e fogadni. A Jobbik a letelepedési kötvény megszüntetését támasztotta feltételként, míg az MSZP szükségtelennek tartja a változtatást, ezért már a javaslat tárgyalásában sem vett részt, az LMP pedig jelezte, nem nyomnak gombot a szavazáson. 

Szijjártó: A veszély nem múlt el

A kötelező betelepítési kvóta veszélye nem múlt el, az Európai Tanács december 20–21-ei ülésén ismét napirenden lesz, ezért fontos az alkotmánymódosítás  – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kossuth Rádióban elmondta azt is: a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy kötelező betelepítési kvóták nem lehetnek. 

Az Európai Unióban azonban óriási küzdelem lesz, mindenáron le akarják tolni a torkunkon ezt az ügyet, ezért szükség van arra, hogy megvédjék az országot az alaptörvényen keresztül is”  – hangoztatta, hozzátéve: a parlamentben kedden kiderül, hogy ki akarja megvédeni Magyarországot, és ki nem. Azok, akik nem szavazzák meg az alkotmánymódosítást, nem akarják megvédeni. 

Szijjártó Péter szerint a veszély nem múlt elForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország nem zárta le a határait, az országba be lehet jönni a szabályok tiszteletben tartásával. Magyarország – a kötelességét teljesítve – a zöldhatárát zárta le, ami külső schengeni határ.