Lázár: Fontos változások lesznek a közbeszerzésben

Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy év tapasztalatai és a társadalmi egyeztetések eredményeképpen egyszerűsíteni és gyorsítani kell a közbeszerzési eljárásokat, valamint szigorítani kell a közpénz elköltésének feltételeit - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a közbeszerzési törvény és az azzal összefüggő egyes jogszabályok módosításáról szóló parlamenti vitában.
Vágólapra másolva!

Lázár János az előterjesztésben emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2015-ben az Európai Unió tagjai közül elsőként ültette át a közbeszerzési irányelvet, amely 2017-től minden EU-s országra nézve kötelező.

Közölte: a mostani törvénymódosítás célja a 2016 tavaszán indult közbeszerzési kerekasztal tanulságainak összegzése, amelynek során a kormány a közbeszerzésekben érintett társadalmi szervezetekkel párbeszédet folytatott, hogy levonja a tanulságot az elmúlt egy év jogalkalmazásából.

A miniszter a fontos változtatások között említette, hogy a jövőben egymillió forint felett valamilyen ajánlatkérés, verseny kötelező lesz.

Hozzátette: egymillió forint felett

új közbeszerzési értékhatárokat vezetnek be,

a jövőben - osztrák minta alapján - a meghirdetés nélküli közbeszerzési eljárásokban 300 millió forint lesz az értékhatár és öt ajánlatot kell bekérni.