A magyarországi 15–64 éves roma népesség nyolcvan százalékának még mindig csupán legfeljebb általános iskolai végzettsége van, miközben a nem roma lakosság esetében ez az arány csupán 20 százalék – többek között ez derül ki a KSH felméréséből. Erre, illetve a felmérésben szereplő többi számra reagálva tartott szűk körben sajtóbeszélgetést Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.

A helyettes államtitkár azt mondta, hogy a felmérés pontosságát nem vitatja, a számok szerinte is helyesek, de ahogy fogalmazott, a legfontosabb az, hogy nem csupán a számokat, hanem a mögöttük lévő folyamatot is figyelembe kell venni. Így pedig szerinte kiderül, hogy az elmúlt öt évben nőtt a romák foglalkoztatottsága, ahogy egyre több roma szerez érettségit, illetve diplomát. Mindezekkel kapcsolatban elsősorban az ösztöndíjakat emelte ki, amelyeket nemcsak a felsőoktatásban részt vevők, hanem középiskolások és általános iskolások is kaphatnak.

De a náluk kisebbeket is támogatják, elsősorban a Biztos Kezdet Gyerekházon keresztül, ahol három év alatti gyerekek a szüleikkel közösen vesznek részt a napi foglalkozásokon a leghátrányosabb településeken. 2015. év végéig 14 000 gyerek látogatta meg ezeket az intézményeket.
De a tanodák száma is nőtt – tette hozzá. 

A támogatásokkal kapcsolatban azt is kiemelte, hogy a pénz mellett minden gyerek kap egy mentort, aki segíti őt a tanulásban. 

Langerné Victor Katalin azt is mondta, hogy a támogatások megtérülnek, mert 

minden egyes befektetett forint többszöröse folyhat be évek múlva.