Pénteken nyílik az UNICEF Magyar Bizottság időszaki fotókiállítása, mely a szervezet elmúlt 70 évének legfontosabb pillanatait foglalja össze, a II. világháborút követő megalakulástól egészen napjainkig. Megrázó képnapló, ami 40 ikonikus pillanaton keresztül mutatja meg, hogy az UNICEF nem csak egy afrikai gyerekeket tucatszámra beoltó társaság.

Audrey Hepburn az UNICEF fotóján. A kiállításon korábban nem látott képeket talál, nem mutatunk többet belőlük.Forrás: UNICEF

A tárlat negyven, az UNICEF archívumában található képen mutatja be a szervezet munkáját, és hogy az évek során a célok és prioritások hogyan alakultak át – az Európában, többek között Magyarországon maradt árvák segítésén, a tejosztáson át a mai nap legfontosabb problémáin keresztül, mint a tiszta ivóvíz biztosítása, az oktatás fontosságának hangsúlyozása, a gyerekhalandóság megállítása vagy az oltások biztosítása a harmadik világ számára. Emellett bemutatásra kerül még a magyar bizottság megalakulásának rövid története és a szervezet adományszervezői munkája is.

Mindenkihez el akarnak jutni kiadványaikkal az UNICEF munkatársai.Forrás: UNICEF Magyar Bizottság

Danks Emese, az UNICEF ügyvezető igazgatója szerint az izgalmas képanyag közelebb hozza az embereket a szervezethez, így lehetővé teszi, hogy még többen ünnepelhessék együtt a 70. évfordulót.

A nemzetközi segélyszervezetet 1946-ban az ENSZ hozta létre azzal a céllal, hogy segítsen a II. világháború utáni Európa éhező, beteg, árván maradt gyermekein. Bár eredetileg ideiglenes céllal jött létre, a kezdeti évek tapasztalatai, és az Európán kívüli háborúk és természeti katasztrófák által sújtott területek problémái világossá tették, hogy a szervezet munkájára egyetemes viszonylatban hosszú távon szükség lesz. E felismerés értelmében az UNICEF az európai helyzet konszolidálódása után is folytatta tevékenységét, immár, mint az ENSZ állandó szakosított szerve.
Fiatalok dohányoznak az utcán Frankfurtban. Ez ellen is dolgozik az UNICEF.Forrás: AFP/Patrick Pleul

Az ügyvezető az Origónak elárulta: kerülni akarták a kliséket a képek válogatása során, a kurátor Simai Mihály közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt. 

Nagyon örülünk, hogy az évforduló segítségével bemutathatjuk, mennyire fontos munkát végez az UNICEF nem csak itt, Magyarországon, hanem világszerte is. A kiállítás fő célja, hogy a látogatók megismerjék a szervezetet és felismerjék a jelentőségét is!"

Danks Emese azt szeretné, ha mindenkinek egyel több kép jutna eszébe a szervezetünkről, mint a már említett afrikai vakcinaprogram, hiszen jelenleg több mint 190 országban van képviseletük, elsősorban a fejlődő országokban és mindenütt, ahol erre a krízishelyzetek miatt szükség van. Nap, mint nap küzdenek ezeken a területeken azért, hogy az elemi módon rászoruló gyermekeknek jusson élelem, megfelelő minőségű tiszta ivóvíz, és ne érjék el őket a fertőző betegségek és járványok; emellett harcolnak azért is, hogy legalább alapfokú oktatásban részesülhessenek, és védelmet kapjanak az erőszak és a kizsákmányolás ellen.

A kiállítás egy hónapja alatt (november 11. és december 11. között) a látogatók különböző programokon is részt vehetnek majd a budapesti Mazel Tovban – lesz rendhagyó Ébresztó-óra iskolásoknak illetve felolvasó estekkel is várják a látogatókat. Pontos információk az esemény facebook-oldalán, a kiállítás pedig ingyenes.