A Jobbik nemzeti elkötelezettségét kérdőjelezte meg a Fidesz

Kósa Lajos
Budapest, 2016. október 26. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a négypárti - a Fidesz, a KDNP, valamint a Jobbik és az LMP részvételével tartott - tárgyalás után a Parlamentben 2016. október 26-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az alkotmánymódosításról szóló szavazás után kiderült, hogy Magyarország védelmében az emberek csak a KDNP-re és a Fideszre számíthatnak. Az ellenzék figyelmen kívül hagyta 3 millió 360 ezer ember véleményét, és "mondvacsinált, hazug indokokkal" próbálta menteni a helyzetet - mondta Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője. Megjegyezte: Vona Gábor Jobbik-elnök "egy gyékényre" került Gyurcsány Ferenc DK-elnökkel és a szocialistákkal.
Vágólapra másolva!

Ezzel nemzeti sorskérdésben ismétli magát a történelem, hiszen Vona Gábor a kettős népszavazást sem szavazta meg korábban, mert "nem ért rá" - mondta Kósa Lajos. Megjegyezte azt is, hogy az ellenzék felelőtlen és komolytalan, így "még egy Mókus őrsöt sem lehet vezetni", nemhogy parlamenti pártot.

Mirkóczki Ádám, a Jobbi szóvivője egy sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy a Jobbik nemzeti pártkénti megítélését mennyiben érinti a távolmaradása az alaptörvény módosításáról szóló szavazáskor, azt felelte: "tőlünk komolyabban senki sem veszi a nemzeti ügyeket". Mint mondta, szerinte nem az a hazaáruló és nem az a nemzetellenes, aki minden kiskaput be akar zárni az ide érkező egyes idegenek előtt, hanem az, aki kommunikációs és propagandaszinten a legnagyobb élharcosa az ország megvédésének, "de pénzért egyébként az jön tőle, aki akar".

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kós a sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy az igazságügyi miniszter megvizsgálja az alaptörvény sikertelen módosítása után kialakult helyzetet, a sarkalatos és a ratifikált nemzetközi jogszabályokat, továbbá azt, hogy azoknak milyen következményeik vannak a kötelező betelepítési kvótával szembeni fellépésben. Példaként említette, hogy van olyan átültetett nemzetközi jogszabály, amely tiltja a népesség tömeges lakóhely-változtatását, és a kormányokat az ez elleni fellépésre kötelezi. Ebben a kérdésben - azaz a tömeges lakosságáttelepítésben - várják az Alkotmánybíróság állásfoglalását is, amelyet az ombudsman kért - tette hozzá.
A frakcióvezetőt újságírók kérdezték a letelepedési kötvényekről is. Erről azt mondta: