Rogán Antal nem tekinti kudarcnak, hogy kedden a parlament nem támogatta Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslatát, ugyanakkor szerinte az kiderült, hogy ha Magyarország érdekéről van szó, akkor az ellenzékre nem lehet számítani.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerda reggel a TV2 Mokka című műsorában elmondta: ma Magyarország érdeke az lenne, hogy mielőtt a kötelező betelepítési kvótáról megszületik az európai parlamenti döntés, legyen Magyarországon olyan hatályos jogi szabályozás, amelyik megtiltja a kötelező betelepítési kvóta alkalmazását.

Rogán Antal szerint az európai kormányok túlnyomó többsége "rosszul csinálja", amikor bevándorláspárti politikát folytat, mert az emberek nem ezt szeretnék.

Hangsúlyozta, a magyar kormánynak folytatni kell a küzdelmet. "Ott leszünk az európai kormányfők ülésén, és ott küzdeni fogunk a kvóta ellen" – mondta. Orbán Viktor arra készül, hogy ha a bizottság az Európai Tanács ülésén benyújt egy ilyen javaslatot, megvétózza – közölte Rogán Antal.

Ezt nemzetközi küzdelem követi, és jó volna, ha ehhez lenne magyarországi támogatás a parlamentben is, ezért vagy tavasszal visszatérünk erre, vagy érdemes megnézni, hogy az Alkotmánybíróság hogyan értelmezi az alaptörvényt, annak alapján lehetséges-e a kötelező kvóta alkalmazása?

Rogán Antal szavai szerint kedden kiderült, ha Magyarország érdekéről van szó, akkor az ellenzékre nem lehet számítani.

Felidézte, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke áprilisban még azt mondta neki a parlamentben, hogy aki nem szavazza meg alaptörvény-módosítást – amelyet akkor éppen ők kezdeményeztek –, az hazaáruló. Ebből a szempontból nem különböznek az MSZP-től, ugyanis a pártot vezető Molnár Gyula a kvótareferendum előtt azt mondta neki, hogy a népszavazás felesleges, de parlamenti döntés kell, aztán napokkal később már egészen más volt a véleménye.

Rogán Antal közölte, bízik abban, hogy "legalább néhány képviselő lesz, aki belátja, hogy az emberek akaratának megfelelően érdemes lenne módosítani az alaptörvényt". A kedden nem támogatott módosítás szövegén nem érdemes változtatni, abban egyetértés volt a parlamenti pártok között – jegyezte meg.