Három dunántúli megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat a sok eső és a havazás miatt. Az ország középső részén az eső okozhat gondot.

A sok eső miatt három dunántúli megyére másodfokú, további kilenc megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a meteorológiai szolgálat.

A Kékestetőn már október 6-án is havazottForrás: MTI/Komka Péter

Néhány megyére a havazás, valamint a szél és a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetéseket. 

Sok eső és hó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta, hogy szombat reggelig az északkeleti megyék kivételével sokfelé várható nagy mennyiségű eső. 

A Dunántúlon és a középső országrészben nagy területen várható 10–25 milliméter eső,  a Dunántúlon több helyen a 30 millimétert is megközelítheti a csapadék mennyisége.

A magasabban fekvő részeken már szombatra virradóra az esőt egyre inkább havas eső, havazás válthatja fel.

Hótorlaszokra figyelmeztetnek

Somogy, Tolna és Zala megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mert ezekben a megyékben 24 óra alatt 30 milliméternél is több eső hullhat. 

Szintén a sok eső miatt Budapestre és Pest megyére, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.

Emellett szombaton az északira forduló szél a Nyugat-Dunántúlon viharossá fokozódik.  Emiatt Vas, Veszprém és Zala megyében adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. 

Vas és Veszprém megyére a havazás és hófúvás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken szombaton 12 óra alatt 5 centiméternél több hó is hullhat, és a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat is emelhet. 

Támad a tapadó hó

A legtöbb hó szombaton napközben az Alpokalján és a Dunántúli-középhegységben valószínű. Általában 5 centiméter eshet, a legmagasabban fekvő részeken azonban ennél nagyobb mennyiség is hullhat. 

A kevéssel 0 fok feletti hőmérséklet miatt szombaton a déli óráktól tapadó hó is várható a Győr–Baja vonaltól nyugatra.  A nagyobb mennyiségű tapadó hó a Zalai-, Somogyi-dombságban és a Mecsekben valószínű – tették hozzá. 

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 1 és 9 fok között alakul, de a Dunántúlon délután ennél már pár fokkal hidegebb lesz.