Mediterrán ciklon hoz havat Magyarországra, a Nyugat-Dunántúlon több hegycsúcson is tíz centinél magasabb hóréteg várható – A Kőszegi-hegységben 16 centiméteres hóvastagságot mértek.

Mediterrán ciklon érte el Magyaroszágot, ami a Dunántúl nyugati részén sík vidéken pár centis, a hegyvidéken viszont jóval vastagabb hótakarót hozott. Hat centis hóréteg borítja Sopront és havazik Keszthelyen és Pápán is.

Az időkép jelzése szerint

az Alpokaljához tartozó Kőszegi-hegységben 16 centis hótakarót mértek.

A havat ráadásul viharos erejű, óránként 60-70 kilométeres sebességű szél kísérheti, előbb a Nyugat-Dunántúlon, majd északkeleten is - viharos lökések vasárnap viszont már csak északkeleten várhatóak..

Behavazott közúti jelzőtábla a 74-es úton Vasváron. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Varga György

A csapadék máshol eső, havas eső formájában jelentkezik: a Dunántúl középső és déli részén szombat éjszakáig is eshet, az Alföldön vasárnap reggelig 15-20 milliméteres eső várható, írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat

Pápán is esik a hóForrás: olvasói fotó - Lampért Gábor

Szintén havazik a az Északi-középhegységben, a Kékestetőnél két centis hólepel képződött , és várhatóan hósipkát kap a Bükk is.

Nem feltétlenül kell kimenni a zimankós hidegre, a Kékestető  behavazását radiátor mellől is megnézhetik a fenti gyorsított felvételen.