Madárnak lenni jó a Városligetben

2016.11.15. 11:32

Madárbarát mintakertet és tanösvényt adtak át pénteken a park kert- és tájépítészeti megújítási programjának részeként. A tíz ismeretterjesztő blokkból álló tanösvényt végigjárva rengeteg érdekességet lehet megtudni számos ligethonos madárról, a fészekrakási technikáiktól egészen a táplálkozási szokásaikig. A megnyitóról készült galériát a képekre kattintva nézheti meg. 

November 11-én adták át a mintakertet és a hozzá tartozó tanösvényt. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo

 „Több természetet és kevesebb autót a ligetbe!”

Az átadás előtt Prof. Dr. Persányi Miklós, a Liget Budapest Projekt kert- és tájépítészetért felelős miniszteri biztosa, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója mondott beszédet, melyben kiemelte; a tanösvény átadása az első lépés egy madárbarát Városliget kialakításában. A liget területén jelenleg 123-féle madárfaj él. A cél az, hogy ezeknek a madaraknak a száma a következő években növekedjen.
Azt szeretnénk, ha olyan lenne a liget, ami sokkal több embert szolgál ki. Ehhez meg kell újítani a parkszerkezetet, növelni kell az állat- és növényállományt, a zöldterületet, valamint sokkal kevesebb autó kell legyen a Városligetben.– hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Prof. Dr. Persányi Miklós, a Liget Budapest Projekt kert- és tájépítészetért felelős miniszteri biztosa, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo

 A fák védelmének és ápolásának szempontjai időnként ellentétesek a Városliget állatvilágának érdekeivel. Az idős fák ápolása során például a bekorhadt odvakat kitisztítják, lekezelik, ha nedves az odú, akkor gondoskodnak a pangó víz kivezetéséről is, végül pedig az egész odvat hálóval lezárják. Mindez a fák érdekében történik, ugyanakkor a madaraknak és a kisemlősöknek az lenne az érdekük, ha használhatnák az odvakat, még azon az áron is, hogy ez a fa idő előtti pusztulásához is vezethetne.

Ezért jó megoldás, ha az odvak lezárásával párhuzamosan megfelelő számú odút helyeznek ki.

A tanösvény a Városligetben, a Királydombnál található. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo

Persányi Miklós hozzátette: az állandó vízfelületek nagyságát többszörösére kívánják emelni, a liget faállományát fel kell újítani, úgy, hogy a madarak megfelelő körülmények között rakhassanak fészket, a bokor- és cserjeállomány kialakításánál pedig kiemelten ügyelnek arra, hogy a denevéreknek, mókusoknak, sünöknek szintén menedéket tudjanak nyújtani, ezért a régi faodvak helyett mesterséges odúkat helyeznek ki. A madárbarát tanösvény átadásával 50 új odút is átadtak, de a cél az, hogy az odúk száma elérje az ezret. A Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója elmondta: évente 1500-2000 sérült állatot visznek be az Állatkertbe, az átadón egy kormorán, egy sün és egy vörösbegy is jelen volt, ezek az állatok mind az Állatkertben gyógyultak meg, hamarosan vissza is térhetnek a ligetbe.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben gyógyult meg egy süni és egy kormorán is. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo

 A miniszteri biztos kiemelte: a Főkert két héttel ezelőtt közel 200 fát ültetett be a Városligeti fasor mentén, a cél viszont az, hogy a következő három évben 10 000 új fával bővüljön a főváros faállománya.

Jó a természetnek, és jó az embernek is

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, az MME Madárbarát kert programjának vezetője is beszédet mondott az átadás előtt. A program vezetője hangsúlyozta; egyszerű módszerek alkalmazásával is gazdagabbá tudjuk tenni a környezetünket. A madárbarát program 2002 óta működik, ami Orbán Zoltán szerint jó a természetnek, és jó az embernek is. Mint mondta, a települési madárvédelem csupán 20%-ban szól a madarakról, 80%-ban az emberekről.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, az MME Madárbarát kert programjának vezetője. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo

 Az egyesület szóvivője elmondta; a klímaváltozás miatt is kifejezetten fontos a madarak és a denevérek számának növelése, hiszen újabb és újabb szúnyogfajok jelennek meg különböző betegségeket terjesztve, amik ellen ezek az állatok segíthetnek védelmet nyújtani.

Egy denevér egy éjszaka alatt több ezer szúnyogot eszik meg, szerintem ez leginkább a kutyatartók számára kell hogy fontos legyen, hiszen ezek a szúnyogok terjesztik többek között a szívférgességet is. – hangsúlyozta Orbán Zoltán.

A program vezetője kiemelte: bízik abban, hogy a ligetbe látogatók megóvják a madárbarát tanösvényt, hiszen mindenki érdeke az, hogy ez a tanösvény hosszú távon megőrizze funkcióját.

A Madárbarát mintakert és tanösvény átadásának pillanata. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo
Madárbarát lett a BKK is
A Városliget számos madárfajnak ad otthont. Nem csupán a park fái között, de több, a ligetet érintő járaton is hallható volt több – a ligetben élő – madárfaj hangja. A madarak csicsergését november 7–11. között lehetett hallani a BKK egyes troli- és autóbuszjáratain, a liget környéki megállók bemondása előtt. A BKK nyereményjátékkal is igyekezett ösztönözni a lakosságot, hogy aki teheti, készítsen madáretetőt, amit akár az ablakba, erkélyre vagy párkányra lehet tenni.

Birtokba vették a gyerekek a tanösvényt

Az átadón nem csupán a sajtó munkatársai vettek részt. Közel 60 gyerek érkezett a közeli iskolákból, akik rögtön birtokba vették a fűtött sátrat, valamint a szabadtéri madárbemutatók helyszínét.

A gyerekeket izgalmas programokkal várták a szervezők. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szervezők különböző kézműves foglalkozásokkal, madárorigamival várták a gyerekeket, emellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai madárgyűrűzést hajtottak végre, melynek végén öt vörösbegyet engedtek szabadon – természetesen ennek lehetőségét megkapták a gyerekek, akik izgatottan engedték szabadon a Városliget régi-új lakóit.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Szabó Gábor - Origo